Adi Iacob

Cum îți promovezi ieftin afacerea în România: Anunți că accepți plata în bitcoin și presa scrie despre tine

Thumbnail

Mici afaceri pe internet din România, cum sunt magazinele online, au început să anunțe că acceptă plăți în bitcoin, iar rezultatele nu se lasă așteptate: promovare gratis în presă. Miercuri, un magazin online cu produse pentru copii a anunțat că vinde și pe bitcoin și a ajuns în presa centrală și regională cu titluri entuziaste, dar a obținut și vânzări, din câte ne-a spus proprietarul site-ului.

BeKid.ro spune că este primul magazin online din România dedicat copiilor care a introdus ca mijloc de plată bitcoin. Magazinul a introdus de o săptămână metoda de plată și proprietarul afacerii susține că a procesat deja 3 comenzi plătite cu criptomonede, dintre care una cu o valoare de peste 1.000 de euro. 

Un lucru este însă cert: au obținut promovare în presa centrală și regională. 

Miercuri, publicații on-line naționale sau regionale au preluat comunicatul Bekid și au titrat că „Un magazin online pentru copii din România a introdus plata prin bitcoin”. 

Adevarul.ro, agenția de știri News.ro, ZiaruldeIasi.ro, Stiridinbanat.ro, Jurnalul.ro și alte publicații din țară au scris despre magazinul-online care acceptă bitcoin. 

BeKid.ro este deținut de doi tineri din Sebeș, Iulian Ghișoiu în vârstă de 36 de ani și Adriana Ghișoiu de 32 ani și se ocupă cu vânzarea de jucării, cărucioare, scutece, biberoane și alte produse destinate copiilor.

Firma a fost deschisă în 2013, iar în primul an a ieșit pe pierdere cu 810 lei. Un an mai târziu, BeKid.ro înregistra o cifră de afaceri de 41.897 lei și un profit de 5.297 lei. În fine, cele mai recente date afișate de Ministerul Finanțelor arată că în 2016 firma a ajuns la o cifră de afaceri de 857.767 lei și un profit de 93.152 lei, având 4 angajați. 

Iulian Ghișoiu a intrat în business la vârsta de 25 de ani. Până acum, el a mai avut patru afaceri în afară de magazinul online. Zona sa de business a fost domeniul online, în principal pe servicii de optimizare a site-urilor  pe motoarele de căutare (SEO), dar între timp și-a închis cele patru firme, rămânând doar cu BeKid.ro.  

Cum se vinde în România pe bitcoin

Am vorbit cu Iulian Ghișoiu despre decizia sa de a accepta plățile în bitcoin, în condițiile în care cotațiile acestei criptomonede pot să aibă creșteri sau scăderi de mii de dolari pe unitate, într-o singură săptămână. 

Iulian nu-și face probleme și crede că Bitcoin va crește. 

Este greu de preconizat câte plăți în bitcoin vor fi efectuate în următoarea perioadă. Noi am introdus această modalitate de plată pentru că am avut cereri din partea clienților. Pur și simplu ne-au întrebat prin telefon atunci când au dorit să achiziționeze produse sau chiar pe chat-ul de pe Facebook, a declarat  Iulian Ghișoiu, pentru StartupCafe.ro. 

Și contabilitatea ar putea ridica anumite complicații, cum introduci și scoți bitcoinul dintr-o firmă românească de comerț online? Iulian spune că a rezolvat foarte simplu și acest aspect. 

Toată procedura se face prin intermediul unui procesator de plăți (mobilPay) care transformă criptomonedele în lei. Foarte important: firma sa NU stochează bitcoin, ci încasările ajung în conturi direct în lei, din câte ne-a explicat Iulian. 

Și alte mici afaceri românești au urcat în atenția publicului după ce au anunțat introducerea plăților cu criptomonede:

  • În Satu Mare a apărut primul local care acceptă plata în bitcoin, titra în urmă cu câteva zile Adevărul.ro.
  • Un clujean și-a comandat o pizza și a plătit cu bitcoin, relatau în  ianuarie Stiridecluj.ro și StirileProTv.ro.
  • Premieră în România: O agenţie imobiliară vinde case şi în Bitcoin, anunța Digi24.ro în decembrie anul trecut.

Tranzacțiile pe bitcoin în România: ce provocări apar

O monedă tradițională, chiar și străină, este ușor de folosit în cazul cumpărăturilor online, al tranzacțiilor bancare, sau al plăților cu cardul în magazinele fizice, de exemplu. Evident, intervin costuri legate de diferențele de curs valutar. 

În schimb, cu criptomonedele, lucrurile se complică, mai ales în cazul bitcoin, unde fricțiunea este mai mare – costurile legate de plată. Majoritatea micilor afaceri care acceptă plăți în așa-numitele monede virtuale fac asta prin intermediul unui procesator de plăți care execută o conversie bitcoin – leu în timp real, trimițând în conturile firmelor direct lei. Acest lucru înseamnă că firmele nu stochează criptomonedele, deci nu riscă în cazul unei prăbușiri a cotației, dar nici nu profită de pe urma creșterilor din piață.

Nivelul mediu al taxelor de tranzacționare pentru Bitcoin erau duminică de 79 de cenți americani per tranzacție, indiferent de sumă.. E totuși mai bine acum, dacă ne gândim la nivelul de 34 de dolari înregistrat la data de 23 decembrie 2017, conform Bitcoinist.com. În prezent, nivelul mediu taxelor de tranzacționare pentru Bitcoin este cel mai scăzut din ultimele șase luni. 

De asemenea, durata confirmării unei tranzacții cu bitcoin poate dura până la câteva zile. Cea mai lungă durată pentru confirmarea unei tranzacții a fost înregistrată pe 23 ianuarie — 11.453 de minute, echivalentul a aproape 8 zile, potrivit datelor disponibile pe Blockchain.info.

În prezent, validarea unei tranzacții durează aproximativ 570 de minute (circa 9 ore și jumătate). 

Thumbnail
blockchain.info

Parallax

Vizualizari
1545
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri