Raluca Abrihan
Hărţi, tablouri, poze, cataloage de modă şi cam tot ce are o reprezentare grafică pot fi mai uşor accesibilie pentru nevăzători cu ajutorul unei soluţii tehnologice create de o echipă de români. Cum funcţionează THATS (Touch & Hear Assistive Teaching System), aplicaţia care vrea să înlocuiască persoana “de peste umăr” care trebuie să îi descrie nevăzătorului tot ce are în faţă.
Soluţia dedicată nevăzătorilor are două elemente importante:
1. Partea tactilă
Imagini, planşe tactile ale căror desene au contururi ieşite în relief pentru ca nevăzătorul să le poată urmări cu degetele.
Acestea sunt realizate în tehnici diverse – spre exemplu o foaie specială în care conturul desenelor se umple. Se poate realiza conţinut tactil şi cu aracet sau silicon - îl poţi trasa subţire şi se usucă repede. Sau cu pixul pe spatele unei foi, or printând 3D planşe în relief - explică dezvoltatorii acestei soluţii.
2. Descrierea audio prin intermediul unei aplicaţii de mobil
Oricum ar fi printat, atunci când un nevăzător explorează conţinutul tactil are nevoie de o altă persoană care să îi explice ce atinge, care să îi contextualizeze conţinutul tactil. Practic sunt nişte linii, nişte suprafete în relief, nişte texturi diferite pe care nevăzătorul le poate procesa mental, construind spaţii.
Camera telefonlui vede imaginea din faţa persoanei nevăzătoare, iar aplicaţia îi poate descrie audio ce reprezintă această imagine. În acelaşi timp, aplicaţia urmăreşte şi miscările mâinilor persoanei nevăzătoare pe suprafaţa printată din faţa lui pentru a-i explica ce reprezintă conturul pe care îl atinge exact în momentul respectiv.
Traseul unei imagini tactile este acesta:
Cum va face bani această idee de afacere
Pentru cei care vor sa îşi creeze imagini private - poate nişte hărti personale sau poze de familie au posibilitatea să îşi cumpere un pachet de imagini private care să le aloce un număr de coduri QR, adică imagini care să nu apara în libraria publică – spun fondatorii startup-ului.
Tot contra cost va fi şi conţinutul premium, elaborat, cel în care autorul va investi mai mult timp pentru realizare. Acesta poate consta în carţi întregi, filme, experienţe deosebite şi va fi la preţuri rezonabile, dar va avea câteva pagini gratuite ca demo - Tip Freemium, cum sunt jocurile cu primele nivele gratuite.
Din comisioanele conţinutului premium şi din creditele pentru intimitate ne vom asigura existanţa ca serviciu.
În funcţie de evoluţia pieţei vom oferi şi servicii de accesibilizare ale spaţiilor publice şi private, vom desena imagini la cerere, vom printa şi trimite prin postă planşe tactile (deşi, personal îi incurajez pe cei care pot printa să îşi facă cont şi să se înscrie ca realizatori de conţinut tactil pentru a crea tipografii locale care să deserveasca nevăzătorii din anumite zone). Cererea şi oferta se vor armoniza de la sine prin interfaţa TactileCircle.org
Startup-ul a fost creat de Dan Patzelt, director de imagine şi Dorin Moldoveanu, regizor de film.
Dan Patzelt a plecat, anul trecut, de la PROTV pentru a se dedica în totalitate afacerilor sociale.
Am Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană din 2009 şi am fost recompensat cu 10 premii pentru activitatea mea socială.
După ce tatăl meu a început să îşi piardă vederea am luat contact cu lumea nevăzătorilor români. Am început să fac proiecte pentru nevăzători cu asociatia, am accesibilizat 7 muzee, am fost cu proiectul ”Simte Arta (la drum)” în toate cele 7 şcoli de nevăzători din România.
Conştientizând că nevăzătorii au nevoie de mai multe explicaţii alături de reprezentările tactile am cautat o metodă prin care să nu mai depindă de bunăvoinţa unui însoţitor, şi să se poată descurca singuri.
Soluţia a venit prin conceperea aplicaţiei THATS.
Fundaţia Orange a susţinut dezvoltarea unui Prototip. Singurii care s-au încumetat să-l facă (e vorba de nişte algoritmi dificili în localizarea mâinii) şi au şi reuşit să o facă sunt RADCOM. Cu acest prototip am continuat cercetarea şi îmbunătăţirea aplicaţiei.
Dorin Moldoveanu este cel care a extins utilitatile aplicatiei de la educatie la arta.
Dacă Dan este cel care a pornit cu ideea de a accesibiliza manualele şcolare astfel încat copiii să poată să înveţe în şcoli obişnuite, Dorin a văzut potenţialul dezvoltării startup-ului pe zona de entertainment: jocuri interactive şi filme tactile. Apoi, a extins-o la utilităţi de zi cu zi: posibilitatea de a realiza hărţi tactile, conceptul de cataloage tactile de haine, de mobilă, orice are într-un fel sau altul reprezentare grafică va putea fi tradus în tactil cu descrieri ataşate.
În prezent, THATS este la stadiul de prototip. Iar startup-ul a investit până acum 12.000 de euro din surse proprii şi 15.000 de euro de la Fundaţia Orange plus câteva premii câştigate la diferite concursuri la diferite concursuri, undeva peste 40.000 de euro, în acest proiect.
Mai avem nevoie de 300.000 de euro pentru a termina de făcut aplicaţiile şi site-ul. Mizăm mult pe contribuţia comunităţii în realizarea milioanelor de Imagini Descrise de care are nevoie un nevăzător. Avem prevăzute şi nişte joburi de editori care să aranjeze imaginile şi descrierile conform cu un standard - spune Dan Patzelt.
Prototipul creat de THATS poate fi testat cu harta României şi demonstrează că un nevăzător poate înţelege singur o imagine tactilă atâta timp cât primeşte simultan explicaţiile necesare.
Toţi nevăzătorii cu care am interacţionat au fost încântaţi de utilitatea acestui sistem tactil şi ne-au asigurat ca îi pot găsi utilitatea în viaţa de zi cu zi. Iar cei mai bucuroşi au fost profesorii din scolile de nevăzători - mai spune Dan Patzelt.
Soluţii oarecum similare mai pot fi găsite în piaţă. Spre exemplu aplicatii de mobil care ghicesc ce e in fata ta prin intermediul camerei video.
Noi creăm imagini, nu doar le recunoaştem.
A existat o tabletă cu senzori infra roşu care foloseşte un anumit tip de foi tactile şi îti dă informaţii despre zonele explorate. E vorba de o tabletă mare, cat o foaie A3, cu un preţ prohibitiv de 1.500 de dolari. În România ştiu că există una singură la Biblioteca Naţională. Noi facem o aplicaţie pentru mobil, gratuită, care funcţionează cu material tactil reprezentat în orice tehnică (până acum am identificat 7 tehnici diferite, unele automatizate altele manuale).
Ne diferenţiem prin faptul că vrem să facem educaţia realmente incluzivă. Strângem bani pentru a realiza aplicaţia (iOS şi Android), deschisă publicului, cu librărie gratuită şi posibilitatea de a-ţi crea gratuit conţinut personalizat, a mai povestit pentru StartupCafe, fondatorul THATS.