Luminita Pirvu
Woz sau Steve Wozniak - creierul din spatele primelor calculatoare Apple și co-fondatorul celui mai valoros brand din lume alături de Steve Jobs, a fost prezent zilele acestea la București. Woz a vorbit despre începuturile afacerii și despre cum a evoluat aceasta dar a dat și câteva sfaturi tinerilor care vor să înceapă o afacere..
Steve Wozniak îi sfătuiește pe tinerii care vor să înceapă o afacere să fie dedicați ideii pe care o au. Co-fondatorul Apple povestește despre cum și-a început afacerea și subliniază că pentru a reuși nu ai nevoie de bani, sedii sau educație financiară, ci doar de pasiune și perseverență. Iată cele mai importante declarații ale acestuia:
La începutul afacerii, când lucram în garaj, prima comandă în valoare de 50.000 de doari a fost de la un magazin local. Eu și Steve n-am avut niciun ban atunci. Am luat pe credit toate componentele, în majoritate chipuri, am asamblat PC-urile și le-am trimis prin curier, am plătit cash la trimiterea coletului. Ceea ce vreau să spun este că poți începe o afacere fără bani, fără sediu. Dacă nu ai banii îți poți începe afacerea în propria casă.
Stiți că lucram în garaj, acolo ne-am început și ne-am condus afacerea. Steve făcea afaceri la telefon, din dormitor. Eu eram inginerul, Steve era omul de afaceri, el a fost cel care a pus lucrurile cap la cap.
Întotdeauna am fost atras de lucrurile care erau interesante pentru mine, nu de cele care credeam că vor fi productive pentru viața mea. Cred că cel mai bun marketing e să construiești produsul așa cum ți-l dorești tu.
Mulți merg universitate, la școală sau la cursuri specializate ca să învețe să fie antreprenori, să-și deschidă propriile afaceri și să fie proprii șefi. Este greșit. Ceea ce înveți la școală este mai puțin important, motivația, ambiția și pasiunea sunt importante.
Am avut un proiect științific la școală și trebuia să fac un computer. Pe atunci nu existau manuale, nu aveam computer acasă, nu știam cum arată în interior. Știu că trebuia să asamblez sute de piese și am reușit să-l fac. Am stat câteva luni să asamblez piesele, nu aveam nicio diplomă de inginer pe atunci și am reușit.
Știu că i-am sps tatei că voi avea propriul meu computer. "Știi cât costă unul? Cât o casă", mi-a spus tata. "Atunci am să stau într-un apartament", a fost replica mea.
Dacă ai un computer poți deveni mult mai capabil ca om. Dacă ai idei le poți pune în aplicare, poți scrie programe care te pot ajuta, poți obține răspunsuri și asta face ca omenirea să fie independentă, să-și gestioneze viața. Un computer te ajută să creezi soluții, tehnologia te face liber. Dacă ai un calculator, poți fi stăpânul lumii.
Cred ca ”internet of things” (n.r. - internetul obiectelor) ne poate ușura viața foarte mult. Acum nu trebuie să scot telefonul să-i trimit un mesaj soției sau să plătesc taxele, o pot face prin intermediul smartwatch-ului, poți vorbi la Amazon cu Alexa, etc.
Mă întreb care este produsul care mi-a schimbat viața. Este Apple 1? Apple 2? Macinthos? Iphone? Cred că ceea mi-a schimbat cu adevărat viaţa a fost AppStore. Aplicaţiile mi-au dat posibilitatea să-mi programez activitatea, să-mi iau bilete la avion, să-mi rezerv locul la restaurant, Uber, Airbnb; mi-au ușurat viața.
Iubesc ideea de revoluție dincolo de mariile companii, noi toți avem acces la tehnologie și putem să o împărțim. Aceasta revoluție ne oferă o mai bună comunicare poți scrie un mesaj și în jumătate de oră 100 de oamenii îl pot citi și asta e realizare extraordinară. Educația este mult mai rapidă, nu ai nevoie de 12 ore să ajungi la clasă, să afli o informație, poți avea acces imediat la ea.
Noi cei care folosim și creeam tehnologie suntem liderii acestei revoluții nu vorbesc despre politică, ci despre ce poate face tehnologia.
Pentru că am făcut parte din această revoluție și nu dintr-o companie, am dăruit ceea ce am creat gratuit, fără drepturi de autor, gratis, toată munca mea, tot ce am realizat, toate datele pentru că mi-am dorit să ajut ca următoarea generație să evolueze și să continue revoluția.
Steve a acordat o mare importanță marketingului. Își structura campania de marketing pe produs...Sfatul meu pentru startup-uri: produsul este cel mai important, este important ce produs creați, ce specificaţii trebuie să aibă și cât trebuie să coste şi, bineințeles, lucrați cu ingineri!
Cred că domeniile care vor juca un rol important în viitor vor fi robotica, inteligența artificială, biotehnologia și genetica.
Stephen Gary „Woz” Wozniak este un inginer american specialist în calculatoare care, în 1967, împreună cu Steve Jobs și Ronald Wayne, a înființat Apple Computer, astăzi Apple Inc. Invențiile și mașinile sale au contribuit semnificativ la revoluția calculatoarelor personale din anii 1970. Wozniak a creat calculatoarele Apple I și Apple II.
Steve Wozniak a participat la Conferința Globală IAA, desfășurată recent la București.