Raluca Abrihan
Vayyar este un startup care lucrează de câţva ani la dezvoltarea unui aparat ce te ajută să vezi în şi prin pereţi. Ideea întregului produs a apărut de fapt din dorinţa de a descoperi o modalitate rapidă şi uşor de folosit pentru despistarea cancerului mamar, dar şi-au dat seama că tehnologia folosită de ei poate fi aplicată în nenumărate industrii.
Vayyar este un startup pe care l-am întâlnit în Israel. Povestea lui începe prin 2011, când o echipă de oameni pasionaţi de tehnologie au început să caute soluţii prin care corpul uman şi ţesuturile lui să poate fi scanate fără proceduri dureroase sau care să poată face rău. Aşa a apărut ideea unui scanner ce poate fi încorporat într-un dispozitiv simplu, mobil şi care poate fi realizat prin costuri foarte mici şi care reuşeste să depisteze anomaliile ţesuturilor, iar scanarea nu produce niciun fel de traumă, spre deosebire de mamografii care pot să fie dureroase.
Doar că dispozitivele medicale au nevoie de foarte mult timp pentru a putea fi lansate pe piaţă, pentru că fiecare piaţă în parte vine cu propriile reglementări şi cere diferite tipuri de aprobări din partea autorităţilor.
Aşa că în timp ce continuăm să dezvoltăm această tehnologie pentru scopuri medicale folosim senzorii de imagini 3D şi în alte aparate care să fie utile în diverse industrii. Am început să ne jugăm şi am reuşit să creăm modele pentru cei trei piloni ai tehnologiei AR – monitorizare, imagistică şi detectare - explică reprezentantul Vayyar.
Şi aşa au reuşit să creeze un apart care te ajută să faci pe Superman şi să vezi prin pereţi. Doar că spre deosebire de eroul din filmul SF, tehnologia dezvoltată de Vayyar nu foloseşte raze X ci un senzor ce emite unde radio.
Walabot, aparatul lansat de Vayyar anul trecut este de dimensiunea unui telefon mobil şi conţine plăcuţa cu senzori realizată de startup şi pe care o puteţi vedea în imaginea de mai jos. Tehologia pe care o are la bază placuţa, ce de altfel poate fi încorportată în diferite dispozite, este de fapt un emiţător de semnale. Fiecare tip de material reflectă în mod diferit semnalul transmis, astfel încât sezorul poate să recunoască acele diferenţe şi să le transpună în imagini 3D. Imaginea este apoi redată în timp real pe telefonul mobil.
Aparatul poate fi folosit pentru a detecta unde sunt firele de electricitate din pereţi, ţevile, defecţiuni în construcţii, sau chiar animale (rozătoare, gandaci etc). Poate vedea până la 10 centimetri adâncime în interior sau dincolo de perete. Produsul costa circa 99 de euro şi se adresează în special constructorilor sau instalatorilor. Dar principala preocuparea a startup-ului este de a intra în colaborare cu jucători mari din diferite industrii care să folosească scannerul inventat de ei.
Tehnologia poate fi folosită în monitorizare, în varii industrii, lucrăm cu câţiva jucători importanţi din Statele Unite, UE şi Australia pentru a folosi scannerul în dispozitive pentru industriile lor, spune Ovi Jacob, director de dezvoltare al Vayzar.
Startup-ul a fost fondat în 2011, iar Walabot este primul lor produs. Firma a obţinut până acum finaţări totale de 32 de milioane de dolari, cea mai recentă fiind o serie B de 22 de milioane de dolari.
Vayyar face parte din hub:raum, program ce ofera mentorat, know-how, spatiu de lucru, acces direct la factorii de decizie de la Deutsche Telekom si clienţii companiei. Citeşte aici mai multe despre programul de accelerare şi cum pot intra startup-urile româneşti în acest program.