Raluca Abrihan
Scooterson, un scuter inteligent produs de un startup din Arad, a fost selectat printre finaliştii competiţiei LACoMotion, ce are loc în această lună în Los Angeles, Statele Unite, şi care caută soluţii de transport inovatoare din categoria smart şi cu zero emisii.
Premiul pus la bătaie de NewCities Foundation şi Los Angeles Cleantech Incubator – organizatorii competiţiei - este de 15.000 de dolari.
Fiecare startup îşi va pitchui ideea de mobilitate urbană pentru şansa de a câştiga cei 15.000 de dolari şi de a primi sfaturi, ajutor în dezvoltarea aptitudinilor de business şi sprijin pentru a intra într-o piaţă nouă, din partea companiei Los Angeles Cleantech Incubator. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 17 noiembrie, scriu organizatorii pe pagina de concurs.
Printre finalişti se mai numără startup-uri din Statele Unite, Canada, Spania şi Marea Britanie. Firma arădeană care produce Scooterson are reprezentanţă si în California, fapt ce i-a facilitat înscrierea în competiţie.
Printre finalişti se mai numără:
În total sunt 15 finalişti (vezi lista completă aici).
Scooterson a fost lansat la Arad de o echipă de tineri antreprenori, Mihnea de Vries, Flavius Balaj, George Poenaru şi Pavel Kiss. Scooterson este un vehicul electric care are şi o componentă software.
Funcţiile "inteligente" se realizează conectând vehiculul la un "cloud" prin intermediul unui smartphone şi a unei aplicaţii mobile. Una din funcţiile "smart" este legată de simplitatea cu care acesta poate fi condus, exiplică fondatorii startup-ului. Este primul şi singurul scuter din lume, potrivit producatorilor lui, care are o funcţie inteligentă software/hardware, ce permite să fie condus fară ca utilizatorul să folosească mâner de acceleraţie sau schimbător de viteze. Acest control inteligent întelege viteza dorită, analizând mişcîrile corpului celui care îl conduce.
O altă componentă a funcţiilor software este posibilitatea de a folosi vehiculul în comun, de către mai multe persoane, ceea ce înseamnă că scuterul poate fi închiriat, deci se adresează şi zonei de business.
Autonomia variază in functie de mai mulţi factori, precum: greutatea utilizatorului, stilul lui de condus, tipul terenului pe care rulează, temperatura exterioară sau vâantul. Dar constructorii scuterului estimează o autonomie de circa 50 km, după o încărcare.