Claudiu Zamfir
O școală privată de sudori, înființată de un inginer de 65 de ani, și promovată pe internet de fiul său student, a reprezentat România ca promotor al antreprenoriatului, la Premiilor Europene pentru Promovarea Firmelor (European Enterprise Promotion Awards - EEPA), eveniment susținut de Uniunea Europeană.
Arădeanul Ioan Marin Crișan și-a luat nevasta și băiatul în mașina familiei, un SUV Mercedes, și au călătorit peste 2.000 de kilometri în nord, până la Tallinn, pe cheltuiala lor. Ei au reprezentat România la SME Assembly, evenimentul anual dedicat firmelor mici și mijlocii europene organizat de Comisia Europeană și de Președinția Estonă a Consiliului Uniunii Europene.
Școala de Sudură Arad a câștigat faza pe România a European Enterprise Promotion Awards - EEPA. Proiectul este realizat de Ioan Cișan, în cadrul Patronatului Român Arad. În finala de la Tallinn, în secțiunea la care au participat și românii, Antreprenoriat responsabil și inclusiv, premiul european a revenit unei organizații din Franța.
Crișan, inginer specializat pe sudură și om de afaceri, are o firmă în domeniu încă din anul 1991 și cunoaște bine ce înseamnă pentru România distrugerea învățământului profesional de sudori. ”Din 1991 am firma mea, care funcționează și acum, dar nu prea mai funcționează, că ne-au tras alții înapoi, ca și economia. Dar școala de sudură a fost un vis al meu” - spune inginerul.
El mai spune că școala sa este recunoscută de Ministerul Educației, iar calificările dobândite de cursanți sunt valabile în toate cele 28 de state UE.
Un curs complet costă 1.500 de euro, iar în schimb, cursanții beneficiază, timp de 3 luni, de 240 de ore de practică și 120 de ore de teorie, incluzând desenul tehnic și protecția muncii.
Elevii nu-i ocolesc, în fiecare serie de 3 luni urmează cursul 15-17 persoane. ”Meseria de sudor este destul de bănoasă și căutată, în România ajunge la 700 de euro pe lună, bani în mână, iar în străinătate un începător ia 1.700 de euro pe lună, net. Un elev de-al meu câștigă la Sidney 9.000 de dolari australieni net” - susține șeful Scolii de Sudură Crișan de la Arad.
Școala are însă și ea costuri destul de mari. Numai factura la energia electrică îi vine 7-8 mii de lei pe lună.
Masiv ca un urs, cu voce groasă (sudează și țigările) și mâini muncite, domnul Crișan se potrivea destul de bine în decorul de la KultuuriKatel, fosta centrală termică a Tallinnului, veche de 100 de ani, transformată acum în hub cultural, în stil steampunk. Aici s-a ținut anul acesta SME Assembly.
Estonia este, însă, celebră mai mult pentru digitalizarea afacerilor și pentru startupurile de tehnologie, ca Skype, TransferWise sau Taxify, afaceri mai ”trendy”, cum ar veni. Chiar dacă sudorul de 65 de ani nu prea se mai potrivește în peisajul ăsta, fiul său e cel care se ocupă de promovarea on-line a școlii de sudură.
Eduard, 20 de ani, studiază calculatoarele la Politehnica din Timișoara. El a făcut un site în limba engleză, pe platforma Wordpress, simplu, dar util și coerent pentru promovarea școlii de sudori în exterior. Știe el de ce: în vestul Europei, din Austria încolo, școlile bune de sudură sunt destul de scumpe, iar tinerii de acolo ar putea găsi la Arad un chilipir foarte util.
În rețelele sociale, școala de sudori este prezentă pe Facebook, Twitter și Google Plus. Leonora, soția lui Ioan Crișan, are mereu în mână o tabletă cu care monitorizează mesajele de pe canalele social media ale școlii.
Pentru următoarea ediție a premiilor promotorilor firmelor mici și mijlocii românii se vor putea înscrie începând din februarie 2018, pentru faza națională a concursului. Evenimentul final va avea loc în mandatul Austriei la Președinția rotativă a Consiliului UE, probabil la Viena.