Adi Iacob

Am fost la Fab Lab Iași, laboratorul ideilor românești de afaceri tech

Thumbnail

Spațiul polivalent de lucru Fab Lab Iași funcționează ca o platformă care accelerează inovația și colaborarea în comunitatea tehnică din Iași.

Potrivit lui Dan Zaharia, economist cu peste 15 ani de experienţă în management, vânzări şi dezvoltare imobiliară și inițiatorul Fab Lab Iași, laboratorul digital a apărut din dorința de a crea un spațiu dedicat celor pasionați de tehnologie.

“Există concursuri (de tehnologie) unde trebuie să vii într-un timp limitat cu o idee, să o dezvolți, să faci un demo, încât să poți lua un premiu. Am observat că nimeni nu trece dincolo de această etapă într-un mod sistematic. Ești deja la a șasea ediție, iar niciunul din cei care au luat premiul întâi la primele cinci nu mai există”, afirmă Zaharia. 

Și și-a spus că trebuie să se întâmple două lucruri: 

  • “participanții să aibă un loc de întâlnire care sa nu fie o cafenea”
  • “dacă ideea are și o componentă hardware să se ducă spre o zonă de concept și apoi de prototip” 

De asemenea, inițiatorul Fab Lab Iași subliniază importanța validării proiectelor în fața investitorilor pentru ca acestea să poată deveni produse reale. 

“Apare în zona asta de antreprenoriat o specie de oameni foarte interesantă, genul de «meșterică», genul de «știe-tot», oameni care vor să facă imprimante 3D și chiar le fac, oameni care au accesat programul Startup Nation, iar noi le-am explicat să nu aștepte pomana de la stat, ci să pornească și să valideze lucrurile pe cont propriu. Iar când o să vină Startup Nation, să folosească acei bani cu înțelepciune, dar deja cu niște lucruri validate de piață”, a menționat Dan Zaharia. 

Întrebat ce loc ocupă Iașul în topul orașelor din România din punct de vedere al inovației, antreprenorul explică: “Filozofia noastră este că Iașul nu este concurent cu Clujul, Clujul nu este concurent cu Bucureștiul. Trebuie să fim mai deștepți de atât”. Potrivit lui, scopul principal este ca orașele regionale de succes (Timișoara, Cluj, Iași), care sunt în “liga a doua” după București, să impulsioneze comunitățile de antreprenori pentru ca aceștia să se poată dezvolta. 

Despre Fab Lab Iași

Fab Lab Iasi oferă pe o suprafață de peste 700 mp scenarii de folosire flexibilă (zone de demonstrații / concursuri, co-working, makerspace, săli de cursuri și video / conferințe, birouri dedicate).

Localizat foarte aproape de campusul universitar “Tudor Vladimirescu”, Fab Lab Iași are printre  scopuri ca, în parteneriat cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași și cu Universitatea “Al.I.Cuza” Iași, să dezvolte programe de stimulare a studenților și absolvenților de la facultățile de profil tehnic pentru facilitarea inovației, a fabricației digitale și a spiritului antreprenorial în rândul acestora.

Dincolo de flexibilitatea spatiului, Fab Lab Iași se pozitionează ca un laborator de fabricație digital, echipat cu mașini cu comandă numerică, oferind utilizatorilor posibilitatea de a realiza aproape orice prototip, în acest laborator putând fi folosite imprimante 3D, echipamente de gravare/taiere cu laser, mașina de frezat, imprimantă de circuite electronice.

Cu un program de acces extins, cu trei sali de conferinte cu capacitate de 20-50 de persoane, cu aproape 100 de posturi de lucru fixe si mobile, dotat cu acces la internet de banda larga și sistem de video-conferințe, Fab Lab Iași își dorește să coaguleze comunitatea tehnologică din Iași, să sprijine organizarea unor evenimente de profil, să promoveze proiectele dezvoltate aici pentru a pune în valoare polul regional de talente precum și spiritual întreprinzator.

Parallax

Vizualizari
2173
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri