Claudiu Zamfir

FOTO Spații de lucru și laboratoare pentru tineri inovatori și start-upuri, într-o platformă deschisă la Iași

Thumbnail

Tineri antreprenori, designeri și inovatori din România vor putea folosi noi spații de lucru în comun, laboratoare și ateliere, într-o platformă independentă deschisă la Iași, au anunțat vineri, organizatorii acesteia, într-un comunicat  transmis StartupCafe.ro .

Potrivit comunicatului, spațiul polivalent Fab Lab Iași, o organizație non-profit, este localizat foarte aproape de campusul universitar “Tudor Vladimirescu” și are o suprafață peste 700 mp, prin care oferă posibilități de folosire flexibilă:

  • zone de demonstrații / concursuri,
  • co-working space,
  • makerspace,
  • 3 săli de cursuri și video / conferințe,
  • birouri dedicate.

Fab Lab Iași spune că va avea program de acces extins, 3 sali de conferințe cu capacitate de 20-50 de persoane și aproape 100 de posturi de lucru fixe si mobile, acces la internet de banda larga si sistem de video-conferinte.

Organizația se dorește o platformă independentă care să:

  • ”coaguleze comunitatea tehnologica din Iași,
  • să sprijine organizarea unor evenimente de profil,
  • să promoveze proiectele dezvoltate aici pentru a pune in valoare polul regional de talente și spiritual întreprinzător”.

În acest sens, Fab Lab Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” si cu Universitatea “Al.I.Cuza” Iași, își propune ”să dezvolte programe de stimulare a studenților si absolventilor de la facultățile de profil tehnic pentru facilitarea inovației, a fabricării digitale și a spiritului antreprenorial in rândul acestora”.

Noua platformă spune că se poziționează ca un laborator de fabricare digital, urmând să fie echipat cu mașini cu comandă numerică, ”pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a realiza aproape orice prototip”, putând fi folosite:

  • imprimante 3D,
  • echipamente de gravare/taiere cu laser,
  • masina de frezat,
  • imprimanta de circuite electronice.

Organizația spune că a încheiat deja parteneriate și are alte discutii avansate cu diverși parteneri și sponsori care vor contribui cu diverse echipamente.

Aceste echipamentele fac parte din portofoliul de produse vândute de sponsori, dar sunt și echipamente pe care le folosesc aceștia în fluxurile de producție proprii - mai spune sursa citată.

Interesul acestor parteneri este major si constă in familiarizarea tinerilor studenti cu aceste tehnologii.

Fab Lab Iași se definește drept organizație non-profit, orientată prioritar către scopuri non-lucrative, către comunități creative și tineri care doresc să învețe și să se implice în activități colaborative, cu caracter predominant tehnic.

În paralel va fi dezvoltată și zona de coworking, ”care va fi o extensie firească pentru activitățile ce vor demara în cadrul laboratorului și/sau pentru terți”.

Organizația românească spune se bazează pe resursele care vor putea fi mobilizate din comunitate (sponsori, voluntariat etc) și este în curs de afiliere la rețeaua globală de laboratoare FAB LAB create cu scopul facilitării inovației și a fabricației digitale.

Fab Lab Iași a fost inițiată de economistul Dan Zaharia, care are peste 15 ani de experiență în management, vânzări și dezvoltare imobiliară. El s-a ocupaat de închirierea clădirilor moderne de birouri din orașele regionale de succe și a urmărit atragerea industriei de ITși outsourcing din România în acele orașe, mai spune sursa citată.

Thumbnail

Thumbnail

 

Thumbnail

Thumbnail
Foto: Fab Lab Iasi

 

Parallax

Vizualizari
827
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri