Adi Iacob

VIDEO Românii care au obținut 1 milion de dolari din America. ”Primul pitch a fost un dezastru total. M-am trezit pe scenă și nu știam să explic”

Thumbnail

Startup-ul ploieștean din domeniul securității cibernetice Cyber Swarm a primit peste un milion de dolari de la investitorul american Tim Draper, cunoscut pentru investițiile sale în bitcoin. 

 

Startup-ul produce un procesor dedicat securității cibernetice prin îmbinarea în hardware a unor algoritmi de inteligență artificială, potrivit lui Mihai Raneti, CEO și fondator al Cyber Swarm. 

Procesoul folosește conceptul “cyber deception”, o tehnologie prin care un software sau hardware simulează comportamentul altor dispozitive.

Mai exact, un hacker care va încerca să acceseze un dispozitiv care folosește procesorul Cyber Swarm va vedea mai multe dispozitive, fiind destul de greu ca atacatorul să discearnă care este cel real.

De cele mai multe ori, un atac cibernetic începe cu încercarea de a dezactiva și dezinstala software-ul de securitate. Prin soluții de securitate bazate pe hardware, acest lucru devine aproape imposibil, deoarece totul este conceput pentru a lucra împreună ca piesele unui puzzle.

Investiții 

Prima investiție de tip seed am luat-o de la Tim Draper, de 1 milion de dolari. Acum lucrăm la o rundă mai mare, hai să spun așa, până în 10 milioane de dolari, menționează fondatorul startup-ului.

Lucrăm la o rundă mai mare care ne-ar permite să dezvoltăm un întreg ecosistem bazat pe senzori care se pot adapta în timp real (…) lucrăm și la o implementare puternică a machine learning-ului în hardware, spune Mihai Raneti.

Întrebat cum a obținut investiția de la Tim Draper, fondatorul Cyber Swarm spune că acesta a fost al 1214-lea investitor cu care a vorbit, după aproximativ 16.000 de e-mailuri întinse pe o perioadă de 8 ani.

Tim Draper a fondat compania americană Draper Fisher Jurvetson (DFJ), care s-a concentrat pe investiții în startup-uri în stadii inițiale și de creștere. În 2015, DFJ a fost identificat ca fiind unul dintre investitorii de top ai startup-urilor de miliarde de dolari, printre care se numără Tesla, Twitter, Coinbase, Hotmail și Skype.

De asemenea, Tim Draper este cunoscut pentru investițiile sale in bitcoin. Una dintre cele mai cunoscute investiții ale sale în criptomonede este cea din 2014, când Draper a cumpărat, pentru un preț nedivulgat, aproape 30.000 de monede bitcoin care au fost scoase la licitație de autoritățile americane — confiscate în urma închiderii Silk Road. 

Securitate cibernetică pentru mașini autonome

Inițial a trebuit să targetăm anumite nișe, în special cele care au nevoie foarte mare (de securitate cibernetică). O nișă notabilă este idustria automobilelor, pentru că toți senzorii din automobile au nevoie de un nivel de securitate care nu poate fi obținut folosind software, spune Mihai Raneti.

 Întrebat de costurile tehnologiei Cyber Swarm pentru această industrie, fondatorul startup-ului explică: În automotive la ora actuală sunt niște cerințe legate de consumul de energie redus, viabilitate în timp (…) Scopul nostru ar fi să iasă undeva în zona 100-200 de euro la un moment dat, dar sunt multe variabile de luat în calcul: prețul siliconului la ora actuală este foarte mare, topitoriile care folosesc tehnologia de care am avea noi nevoie sunt doar vreo 4 în lume.  

Ecosistemul startup-urilor românești

La nivel de startup-uri, în ultimii un an - doi, numărul de startup-uri din România a scăzut vertiginos din punctul meu de vedere. Calitatea lor a crescut. Sunt unele startup-uri din punctul meu de vedere fantastice — de exemplu UiPath, toată lumea are de învățat de la UiPath. Mai sunt câteva startup-uri interesante; mai este Alex de la Iași cu PixTeller care va deveni probabil un competitor fantastic pentru Canva, dar am observat o altă chestie. Lumea se uită din ce în ce mai puțin la posibilitatea de a crea tehnologii cu adevărat curajoase. La evenimentele de startup-uri încă se vorbește de aplicații, de chestii legate de browser, de browsing, iar dacă ne uităm la tehnologii care schimbă lumea, există o diferență. (…) Problema este în felul următor: noi nu avem nici un ecosistem de investitori foarte bine pus la punct. Tehnologia necesită o perioadă de dezvoltare — un an, doi, trei, explică Mihai Raneti.

 

 

Amintind de cartea lui Peter Thiel — Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future, pe care fondatorul Cyber Swarm o recomandă tuturor startup-urilor, Mihai Raneti spune că primii ani din viața un startup trebuie să fie concentrați pe produs și către dezvoltarea tehnologiei, iar pentru asta este nevoie de un anumit tip de investitor. 

Raneti spune că aversiunea față de risc a investitorilor în startup-uri care dezvoltă tehnologii noi, face ca startup-urile românești cu idei bune să se finanțeze în afara țării. 

Pitch-ul perfect

Primul pitch a fost un dezastru total. M-am trezit pe scenă și nu știam cum să explic (…) Un tip care se ocupa de un accelerator și un incubator din Marea Britanie, mi-a recomandat să găsesc o analogie la care lumea să adere întotdeauna. Am folosit o analogie cu Marele Zid Chinezesc: Marele Zid Chinezesc erau soluțiile clasice antivirus, iar armata de teracotă, acea armată falsă era partea de decepție. Și de atunci, în toate pitch-urile, până la un moment dat, am folosit partea cu armata de teracotă, care era o armată falsă, iar atacatorii erau derutați pentru că nu mai știau care e armata reală și care e cea falsă. Am încercat să folosim foarte multe analogii, pentru a crea un pitch un pic mai nonconformist. (…) Analogiile sunt foarte puternice pentru că îți spun o poveste, explică Mihai Raneti. 

 

Parallax

Vizualizari
4358
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri