Adi Iacob

Bilanțul spațiilor de coworking din regiunea Moldovei

Thumbnail

În România de Nord-Est funcționează 8 spații de coworking iar în Chișinău sunt active 6 astfel de spații. De asemenea, tot în din Republica Moldova își desfășoară activitatea alte 6 incubatoare de afaceri care au ca și scop sporirea antreprenoriatului în orașele în care activează.

Cifrele reieșite în urma bilanțului făcut în cadrul conferinței Coworking Spaces of Moldova (pe 26 ianuarie, la Fab Lab Iași) arată că în întreaga regiunea a Moldovei există peste 10.000 de metri pătrați de spații de coworking cu peste 1.200 de posturi individuale de lucru.

În România de Nord-Est există 4.275 metri pătrați în 7 spații comune de lucru în care antreprenori, startup-uri și freelanceri își desfășoară activitatea. În acești metri pătrați, există 205 locuri pregătite să găzduiască persoane și afaceri din domenii precum tehnologie, IT, design, marketing, HR, artă etc.

  • Iași – Fab Lab Iasi (725 mp), The Grape (450 mp), Hubrica (800 mp), Hackerspace (200 mp) și Hub Resilience (100 mp)
  • Piatra -Neamț – Rubik Hub (1.600 mp)
  • Roman, jud.Neamt – Kult Hub (280 mp)
  • Bacău – Nest Hub (120 mp)

În Republica Moldova, spațiile de coworking active însumează 6.000 metri pătrați, ce găzduiesc 1.000 locuri pentru antreprenorii și frelancerii locali.

  • Chișinău - Tekwill (4.000 mp), Digital Park (1.000 mp), Generator Hub (400 mp), iHUB (400 mp), Armeneasca 13A (200 mp) si Classter (3.000 mp, in curs de infiintare).

Pe lângă aceastea, incubatoarele din Republica Moldova însumează 7.830 metri pătrați și în jur de 132 de locuri dedicate afacerilor de orice profil din localitățile Nisporeni, Soroca, Sîngerei, Călărași, Leova si Cahul.

Pe lângă găzduirea antreprenorilor și freelancer-ilor în spațiile comune de lucru, hub-urile au ca scop stimularea antreprenoriatului și prin sesiuni, evenimente și workshop-uri pe diferite teme, cu scopul de a spori transferul de cunoștințe către cei care au o idee de business și sunt în curs de dezvoltare sau cei care au deja o inițiativă dezvoltată dar au nevoie de sprijin.

 

Citește și

Am fost la Fab Lab Iași, laboratorul ideilor românești de afaceri tech

Parallax

Vizualizari
739
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri