Raluca Abrihan
Firmele mici care vin cu soluţii şi proiecte tehnologice dedicate sistemelor educaţionale sunt foarte apreciate în afară, unde primesc finanţări importante. Acest domeniu a reuşit, totuţi, să atragă şi interesul startup-urilor din România. Iată 10 dintre cele mai importante proiecte IT pentru educaţie create de startup-uri, la nivel european, printre care se regăseşte şi o firmă românească.
Adaptemy – este o platformă realizată de un startup din Dublin, care colaborează cu cele mai importante edituri educaţionale pentru a crea experiente personalizate de învăţare şi pentru a dezvolta soluţii digitale care să îi ajute pe studenţi să înveţe şi pe profesori să îşi predea materia. Platforma este folosită în 158 de şcoli din Irlanda, dar a fost adoptată cu succes şi în ţări precum Spania, Germania, Finlanda, Bulgaria sau Slovacia.
CareerFoundry – startup-ul lansat la Berlin spune că pregăteşte următoarea generaţie de specialişti IT, manageri şi antreprenori prin diferite programe online captivante şi create cu ajutorul unor mentori. Scopul acestui proiect este de a-i face pe cei începători în ale tehnologiei să ajungă la standarde la care să se poată angaja în industira IT, mai mult, platforma garantează găsirea unui loc de muncă în cel mult 6 luni, în caz contrar utilizatorului i se restituie taxa achitată.
Lingvist – oferă soluţii de învăţare a limbilor străine. Cu sediul la Tallinn, startup-ul foloseşte tool-uri de analiză de date pentru a determina care sunt lacunele unui student în materie de cunoştinţe de limbi străine pentru a-l putea ajuta să îşi îmbunătăţească punctele slabe. Platforma are, în prezent, circa 500.000 de utilizatori.
Kubo robot – este un roboţel realizat de o echipa din Danemarca, ce a devenit deja foarte faimos în întreaga lume şi este dedicat în special copiilor mici, de grădiniţă sau din clasele primare, care ar trebui să înveţe prin joacă. Startup-ul a lansat recent şi o platformă cu un curriculum online, unde profersorii şi educatorii pot face schimb de idei.
Zzish – cu sediul la Londra, startup-ul oferă tool-uri şi servicii care să îi ajute pe specialiştii IT să dezvolte software educaţional, de asemenea, platforma le permite profesorilor să analizeze felul în care studenţii folosesc acele aplicaţii educaţionale pentru a vedea care sunt problemele lor în învăţarea materiei. Zzish este folosită de 80.000 de profesori din 110 ţări şi de milioane de studenţi.
Mondly – a câştigat recent titlul de aplicaţia anului din partea Facebook. Platforma este creată de un startup din Braşov, numit ATi Studios şi foloseşte tehnologii precum realitatea virtuală şi chatboţii pentru a-i ajuta pe utilizatori să înveţe mai uşor limbile străine. Mondly are aproximativ 20 de milioane de descărcări, în 190 de ţări şi oferă posibilitatea de a învăţa 28 de limbi străine.
Citeşte mai multe despre premiul pe care l-a obţinut Mondly de la Facebook
Boclips – este o platfomă video care oferă acces la publicaţii educţionale şi clipuri video. Cursanţii pot accesa peste 2 milioane de video-uri produse de BBC, Bloomberg, Getty, Associated Press şi alţi 30 de parteneri, producători de conţinut şi librării. Starup-ul are sediul la Londra.
Learnerbly – tot din Marea Britanie, aceasta este o platforma care ajută companiile în pregătirea angajaţilor, folosind tool-uri cu strategii de dezvoltare personală, bazate pe nevoi sepcifice. Aplicaţia îi ajută pe angajaţi să îşi găsească cele mai bune oportunităţi de învăţare, de la cărţi, articole până la diferite cursuri. De asemenea, angajaţii pot prin intermediul platformei primi bani pentru cursurile de pregătire, cursuri care sunt monitorizate de cei de la HR.
BridgeU – este un startup din Londra, care a creat o platformă de sharing prin care stundeţii pot să îşi trimită materiale, cursuri, să discute despre eseuri, sau chiar să îi ajute pe cei care urmează să dea la o facultate să îşi completeze formularele de admitere.
RefMe – este o bibliotecă de referinţe la care utitlizatorul are acces gratuit printr-un simplu scanner de cod de bare instalat pe telefon. Acest tool gnerează citate, note de subsol şi bibliografii din cărţi şi ziare, dar şi filme, site-uri, discursuri, interviuri, cazuri în instanţă etc. Dincolo de ajutorul pe care i-l dă studentului, această platformă urmează să facă analize de date pentru universităţi pentru ca studenţii să îşi poată rezuma cercetarea strict la ce îi interesează şi să nu mai cheltuiescă bani pe cărţi care nu le sunt de folos. Startup-ul a fost înfiinţat în 2014 la Londra.
În realizarea acestei selecţii au fost luate în considerare premiile şi finanţările private obţinute de aceste startup-uri de-a lungul timpului, dar şi tehnologiile pe care le-au folosit fondatorii lor.
Sursa: eu-startups.com