Denisa Crăciun

8 de 8 martie 2024: O listă incompletă cu românce de care putem fi mândri

girl power

De 8 martie 2024, Ziua femeii, StartupCafe.ro vă prezintă o listă incompletă cu românce care ne fac mândri. În timp ce unele dintre ele sunt fondatoare de startup-uri, celelalte ocupă poziții importante în cadrul unor mari fonduri de investiții. 

Listă: 8 românce care ne fac mândri

  1. Irina Haivas – Este originară din Iași, unde a făcut Facultatea de Medicină. În 2006, înainte de a intra în lumea fondurilor de investiții, a primit o bursă London School of Economics and Political Science (LSE). De 4 ani, Haivas ocupă o funcție de conducere în Atomico, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții de capital de risc din lume, cu sediul la Londra. Irina, în calitate de partener în cadrul Atomico, are un cuvânt greu de spus când fondul de investiții alege un startup tech și decide să investească în el. În 2023, ieșeanca ne-a acordat și nouă un interviu. „Firmele bune pot veni de oriunde și te poate surprinde de unde pot veni”, declara Irina pentru StartupCafe.ro.
  2. Mădălina Seghete – Originară din Bacău, Mădălina a plecat din România în 2001 pentru a studia informatica în SUA, unde obținuse o bursă la Cornell University. A absolvit facultatea, apoi a făcut un master în Management Science, Engineering and Design la Stanford University și tot acolo a absolvit, câțiva ani mai tarziu, și un MBA. În 2014, românca a fondat, alături de trei asociați, Branch. Startup-ul lor înființat în SUA dezvoltă soluții de marketing digital. Într-un interviu acordat StartupCafe.ro în 2019, românca spunea că Branch folosește o tehnologie de tip "deep linking”, care permite crearea unor linkuri ce pot fi transmise prin intermediul aplicațiilor, iar cei care le accesează pot ajunge la informație fără a fi nevoiți să își instaleze aplicația. Din 2019, Mădălina este partener Xfactor Ventures, un fond de investiții care caută să investească în startup-uri fondate de femei sau cu echipe mixte de fondatori.
  3. Luciana Lixandru - Este originară din Buzău, unde a absolvit Colegiul Național „B.P. Hașdeu”. În 2003, Luciana a plecat în SUA pentru a face facultatea. Ea a studiat Matematica și Economia la Universitatea Georgetown din Washington (2003-2007), iar apoi a lucrat, ca analist, la Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume. În 2020, Sequoia Capital a anunțat că Luciana a devenit primul partener al legendarului fond de investiţii din Silicon Valley, în biroul de la Londra. Firma americană de investiții este cunoscută pentru investiţiţiile sale în Google, Apple, PayPal, Dropbox, LinkedIn, Eventbrite, Airbnb, Stripe, WhatsApp, dar şi în unicornul românesc UiPath.
  4. Ruxandra Pui - A studiat la University of Wolverhampton și la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De-a lungul timpului, ea a avut mai multe joburi: a lucrat ca Account Manager la Gambit IT, a fost Communication Officer la Synergy, Web Developer Intern la Degustabox, Web Developer la Inova Consultancy, Project Manager & UX Designer la itGambit - Digital Studio și altele. În 2018, românca a fondat Digitail alături de doi antreprenori, Sebastian Gabor și Alexandru Tăbolcea, care între timp a ales să părăsească startup-ul. În ianuarie 2023, Digitail, care a lansat o aplicație de stocare de informații și programări la medicul veterinar, a obținut o finanțare de 11 milioane de dolari într-o rundă de investiții serie A condusă de Atomico.
  5. Cătălina Turlea -  Are experiență în domeniul IT și este software engineer. A lucrat, de-a lungul timpului, pentru startup-uri ca Freeletics, Everskill și Teleclinic. Românca a absolvit Universitatea Politehnica din București (2007 - 2011) și este licențiată în știința calculatoarelor. După ce a finalizat studiile la UPB, Cătălina a făcut un master în Austria (2011 –2013), la University of Applied Sciences Upper, în domeniul mobile computing. În 2020, ea a fondat alături de alți doi antreprenori, startup-ul nilo.health, de soluții pentru bunăstarea mintală a angajaților din companii. Startup-ul a obținut în 2022 o finanțare de 7,5 milioane EUR.
  6. Roxana Porada – Originară din Sinania, Roxana a fondat în 2017, alături de alți trei antreprenori, startup-ul PXL Vision, Startup-ul, care dezvoltă soluții de securitate cu ajutorul inteligenței artificiale, a câștigat în 2018 premii importante pentru firme: Swiss Economic Award, W.A. De Vigier Award și Swisscom Startup Challenge Award.
  7. Beatrice Ionașcu și Paula Dozsa – Au fondat în 2018, alături de Dora Plafi, o antreprenoare din Ungaria, imagiLabs, un startup educațional care vrea să ajute fetele să învețe programare. Cele trei antreprenoare s-au întâlnit la facultate, la New York University din Abu Dhabi (Emiratele Arabe), unde au urmat programe de studii axate pe informatică. Startup-ul a ridicat în 2021 o rundă de finanțare de 250.000 EUR.
  8. Sorina Vlăsceanu – Și-a finalizat studiile la Universitatea Politehnica București și a lucrat, de-a lungul timpului, ca Software Developer la Deutsche Bank și Software Engineer la Fitbit. În 2019, românca a deschis împreună cu Florin Tufan și Mihai Vinaga, startup-ul Veridion ( fostul Soleadify). Startup-ul utilizează inteligență artificială (AI) pentru a analiza miliarde de pagini web pe săptămână, cu scopul de a construi și menține o bază de date cu adevărat precisă, la scară globală, de date despre companii. Startup-ul a obținut anul trecut o finanțare de 6 milioane de dolari.
Parallax

Vizualizari
987
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri