Răzvan Tătaru

Firmele au dat startul angajărilor pentru vară și Paște. Ce joburi au scos la bătaie în 2024

Ospătar care servește două prietene

Firmele se pregătesc pentru vară, dar și pentru perioada sărbătorilor pascale și au început încă de pe acum recrutările, în ultimele 30 de zile fiind postate 25.000 de locuri de muncă, potrivit unei analize realizate de o platformă de recrutare online.

Dintre acestea, peste 3.500 aparțin companiilor din turism și HoReCa, al doilea cel mai activ domeniu în ceea ce privește angajările, după retail, potrivit unei analize realizate de eJobs.ro.

Totodată, o treime din locurile de muncă postate pentru turism și HoReCa sunt pentru străinătate, angajatorii din afara țării căutând candidați români care să se relocheze, cel puțin până în toamnă.

Cea mai mare nevoie de personal vine din partea firmelor din sectorul turistic din Grecia, care au avut, în ultima lună, peste 1.000 de poziții deschise pe platformă. La distanță semnificativă față de Grecia se plasează Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

„Vorbim în special despre personal hotelier, atât cameriste, cât și bucătari, barmani sau ospătari, despre manipulanți de bagaje în aeroport sau despre însoțitori de bord, iar salariile oferite pleacă de la 800 de euro net și pot ajunge până la 2.500 - 3.000 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro.

Totuși, cele mai multe joburi postate în ultima lună aparțin angajatorilor din retail. Aceștia dețin în mod obișnuit, pe tot parcursul anului, primul loc când vine vorba despre volumele de angajări, însă în această perioadă a crescut numărul de poziții disponibile în condițiile în care încep pregătirile pentru sărbătorile pascale.

Cu 2.500 joburi disponibile, industria alimentară este al patrulea cel mai mare angajator din ultima lună și unul dintre domeniile care, anual, încep să crească numărul de poziții în apropierea sezonului cald. Și în acest caz, 98% dintre joburile disponibile presupun munca zilnică de la birou.

Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, de la finalul lunii februarie și până acum, în clasament au crescut domenii precum turismul și call center / BPO, dar s-au înregistrat scăderi pe sectorul de arte & entertainment. Construcțiile reprezintă un alt domeniu pentru care a început să crească volumul de angajări.

Pentru segmentele menționate, cele mai multe joburi sunt pentru categoriile entry-level (până la 2 ani de experiență) și mid-level (între 2 și 5 ani de experiență).

În ceea ce privește aplicările, românii merg în primul rând către domeniile care angajează masiv, dar constant, pe tot parcursul anului, nu doar pentru sezonul cald, respectiv retailul, servicii, call center sau IT / telecom.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs.ro, mediile nete la nivel național pentru domeniile al căror volum de angajări crește în apropierea sezonului de vară sunt următoarele: 3.600 lei pentru turism, 3.700 lei pentru industria alimentară, 3.900 pentru retail sau 5.000 lei pentru construcții.

Parallax

Vizualizari
627
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri