Claudiu Zamfir
Persoanele fizice autorizate (PFA), societățile cu răspundere limitată (SRL) și alte firme vor putea să obțină fonduri europene între 200.000 de euro și 2,5 milioane de euro pentru investiții în mici afaceri în producția de alcool, lactate, morărit, carne, prin două linii de finațare pentru care s-au publicat ghidurile solicitantului în forma finală. UPDATE Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare se va desfășura în perioada 10 iulie ora 9.00 – 30 septembrie 2017 ora 16.00. Alocarea totală a apelului de proiecte este de 112 milioane euro, potrivit AFIR. Proiectele se depun on-line, pe site-ul oficial afir.info.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), in subordinea Ministerului Agriculturii, a publicat versiunile finale ale Ghidului solicitantului, precum și anexele aferente submăsurilor 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole” și 4.2a „Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”, pentru sesiunea anuală 2017, din cadrul Programului Națonal de Dezvoltare Rurală.
Spre deosebire de anii trecuți, AFIR spune că a mărit cu o lună termenul în care cei care au fost notificați pentru semnarea contractului de finanțare vor putea să aducă documentele necesare contractării investiției (dovada cofinanțării, avize de mediu, cazier juridic etc).
De asemenea, a fost eliminată obligativitatea semnării și ștampilării pe fiecare pagină a cererii de finantare și a documentației aferente.
Solicitantul își asumă veridicitatea documentelor, iar dacă la prezentarea acestora în original se constată neconcordanțe care afectează condițiile de eligibilitate sau de selecție, proiectul va fi declarat neeligibil, mai spune AFIR.
Agenția urmează să anunțe și perioada depunerii proiectelor, aplicațiile fiind efectuate on-line.
În plus, beneficiarii or avea posibilitatea să solicite modificări ale contractului de finanțare tot on-line, mai spune AFIR.
Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt:
Submasura 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole din cadrul PNDR 2014-2020 va oferi fonduri nerambursabile cu valori maxime de:
Sprijinul cu intensitate de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si grupuri de producatori/ cooperative si 40% pentru alte intreprinderi. Restul banilor va trebui asigurat de catre beneficiar.
Cu acesti bani, beneficiarii vor putea face urmatoarele tipuri de cheltuieli eligibile:
- infiintarea unui site - pentru promovarea si comercializarea propriilor produse;
- etichetarea (crearea conceptului);
- creare marca inregistrata/ brand.
Nota: In aceasta schema se va finanta procesarea produselor agricole, iar produsul final trebuie sa fie tot unul agricol din lista cuprinsa in anexa 1 a Tratatului de Functionare a UE (Lista AICI).
Descarcă de AICI Ghidul solicitantului si anexele pentru Submăsura 4.2 PNDR
Ghidul_Solicitantului_sM_4.2_iunie_2017_ by Claudiu on Scribd
Prin submasura 4.2 a, sprijinul nerambursabil se va acorda dupa cum urmeaza:
1. Intreprinderi micro si mici (inclusiv forme asociative): Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
2. Intreprinderi mijlocii (inclusiv forme asociative): Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
3. Intreprinderi mari: Intensitatea sprijinului este de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depasi:
4. Producerea de bauturi alcoolice. Investitiile legate de producerea de bauturi alcoolice vor fi sprijinite doar in cazurile microintreprinderilor si formelor asociative (grupuri de producatori si cooperative), iar sprijinul va fi limitat astfel:
Intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile si nu va depasi:
Băuturi alcoolice eligibile:
- Cidru de mere, cidru de pere, vinuri din fructe cu o concentrație alcoolică mai mare de 0.5% vol (de exemplu vin de pere, vin de coacăze etc.), amestecuri de băuturi fermentate cu o concentrație alcoolică mai mare de 0.5% vol.
- Alcool etilic nedenaturat de orice tărie, obținut din fructe și destinat consumului uman. Chiar dacă este propriu consumului uman, se distinge de alte produse alcoolice prin faptul că este lipsit de orice substanţă aromatică.
In toate aceste cazuri, Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora, cu 20 de puncte procentuale, pentru operatiuni sprijinite in cadrul Parteneriatului European pentru Inovare.
Prin submasura 4.2a rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si 40% pentru intreprinderi mari.
Cu banii europeni, beneficiarii vor putea face cheltuieli eligibile cum ar fi:
- infiintarea unui site - pentru promovarea si comercializarea propriilor produse;
- etichetarea (crearea conceptului);
- creare/achizitionare/inregistrare marca inregistrata/brand.
Descarca de AICI Ghidul solicitantului si anexele pentru Submăsura 4.2a PNDR
Ghidul Solicitantului SM4.2a by Claudiu on Scribd