Claudiu Zamfir
Antreprenorii care au promis că vor investi în echipamente inovatoare în cadrul programului Start-up Nation și-au sporit șansele să prindă finanțările de la stat, iar acum sunt ținta nemulțumirii unora dintre cei care nu au bifat inovarea și au pierdut. Programul Start-up Nation este finanțat și din fonduri europene, însă criteriul inovării are condiții mult mai lejere decât în practica de la fondurile europene, după cum explică un consultant chestionat de StartupCafe.ro. În schimb, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a dat asigurări că România nu va avea probleme în a deconta de la Uniunea Europeană bugetul de 500 de milioane de lei alocat în program pe partea de fonduri UE.
Cele 5 puncte care s-au obținut prin simpla bifare a criteriului inovării în planul de afaceri on-line au avut o greutate destul de mare în obținerea unui loc finanțat în programul Start-up Nation.
67% din cei circa 19.000 de aplicanți care s-au înscris corect în programul Start-up Nation au promis că 25% din bunurile pe care le vor achiziționa vor îngloba tehnologii inovatoare. 84,43% dintre cei finanțabili în buget au bifat inovare. Dintre cei care au picat sub linie, pe locurile nefinațabile, doar 53% au bifat inovare, arată statisticile de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Acum, după ce aproximativ 8.600 de firme s-au calificat pentru finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat, iar 10.300 au rămas pe dinafară, antreprenorii care au beneficiat de criteriul inovaței sunt ținta protestelor unora dintre aplicanții care au ”picat”.
Cei care au bifat criteriul inovării în planul de afaceri și au obșinut 5 puncte în plus consideră că au îndeplinit condițiile prevăzute de procedura de implementare a programului Start-up Nation 2017.
”Caracterul inovativ se va demonstra la prima cerere de rambursare/cerere de plată prin dovada de la producator / furnizor ca bunurile achiziționate în proporție de minim 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologie/tehnologii si/sau softuri necesare desfasurarii activitatii nu mai vechi de 3 ani” - se arată în procedură.
Așadar, Ministerul pentru Mediul de Afaceri consideră să este suficient să primești de la producător sau de la furnizorul echipamentului un certificat prin care el arată că bunul respectiv conține o tehnologie care nu este mai veche de 3 ani. Fără brevete de inveție sau alte astfel de proceduri complexe.
”Orice echipament are de la producător un certificat în care este menționat când a fost înregistrată tehnologia în sine. Am gândit-o ca o modalitate prin care statul să dea anumite pârghii celor care aplică, să aibă acces la anumite software-uri, utilaje echipamente mai performante. Și lucrul acesta are în sine un element de inovare. Oamenii s-au informat, au înțeles cum se aplică și nu avem niciun fel de problemă” - a declarat ministrul pentru mediul de Afaceri, Ilan Laufer, întro conferință pe 16 august.
De partea cealaltă, unii dintre antreprenorii care au ”picat” la Start-up Nation pe locurile nebugetate, precum și o serie de consultanți de finanțări contestă corectitudinea criteriului inovării, așa cum este el enunțat în procedura programului.
Carmen Roșu, consultat pentru finanțări nerambursabile și fostă directoare în Ministerul Fondurilor Europene, a explicat, pentru StartupCafe.ro, că Start-up Nation, fiind un program finanțat parțial din fonduri europene, ar trebui să condiționeze criteriul inovării mult mai strict.
Ea a dat exemplul Programului Operațional Regional (linia de finanțare 2.2), în care criteriul inovării presupune îndeplinirea anumitor condiții:
Carmen Roșu invocă aici recomandările din manualul Oslo (Guidelines for collecting and interpreting innovation data, ediţia a III-a - OSLO MANUAL, OECD, European Commission, Eurostat, 2005, p.149).
Ea este nemulțumită și de faptul că , în condițiile actuale ale criteriului inovării din Start-up Nation, aplicanții care nu fac dovada inovării, deși vor pierde finanțarea, nu vor fi înlcuiți de alții, care au picat pe locurile nebugetate.
”Conform procedurii, la momentul plății dacă nu aduc certificatul de la producator/ furnizor se va pierde întreaga finanțare dar nu se va redistribui către alte firme înscrise în program. Nu este corect pentru cei care au întrebat producătorii dacă pot emite acest certificat, nu au bifat eronat 5 puncte, care pot face diferența” - spune consultantul.
StartupCafe.ro l-a întrebat pe minstrul pentru Mediul de Afaceri dacă există riscul ca, din cauza definiției crieriului inovării din programul Start-up Nation, statul să nu rușească să își deconteze de la Comisia Europeană cei 500 de milioane de lei alocați în contul finanțărilor europene nerambursabile.
El a dat asigurări că aceste cheltuieli vor fi eligibile pentru fndurile europene: ”Nu avem nicio problemă. Acest buget de 500 de milioane de lei îl avem ocupat deja. Cu toate aceste elemente, cei 500 de milioane sunt sume eligibile pe fonduri europene” - a spus ministrul Laufer.
În final, ar mai trebui menționat că inovarea este unul dintre obiectivele declarate ale programului Start-up Nation.
”Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii și îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative” - se arată în procedura de implementare a programului.
Daca unul dintre obiectivele acestui program a fost "investitia in tehnologii noi inovative", nu inseamna ca automat si afacerea in sine este inovativa sau creativa.
Dar dl.Laufer sustine cu tarie "caracterul inovativ al investiției", chiar daca ca "potenţialul inovativ şi/sau creativ/inovativ al planului de afaceri" este egal cu zero.
Mie mi se pare un mare nonsens, daca n-ar fi o greseala de exprimare nepermis de grava la acest nivel.
Referitor la echipamentele sau utilajele care indeplinesc acest criteriu impus de d.Laufer si-ai lui, NUMAI producatorul lor poate face dovada noutatii acestora si NUMAI prin brevetele de inventie pe care le inglobeaza noile lor produse. Deoarece orice producator isi protejeaza produsul nou prin mai multe brevete de inventie, oriunde in lumea asta.
1.Initial, d.l Laufer a trambitat in toata tara ca vor fi finantate 10.000 de noi afaceri a cate max.200.000 de lei.
Pentru ca nu toti (cei eligibili) au bifat pentru intreaga suma, nu este logic ca numarul lor trebuia sa fie mai mare de 10.000, nicidecum 8600?
2.Tot logica imi dicteaza ca imediat ce o firma este descalificata, o alta trebuie sa-i ia locul.
Pentru ca trebuie sa te incadrezi in suma totala si sa finantezi cel putin 10.000 de firme, asa cum ai afirmat initial.
Dar uite ca, din acest articol, aflu ca lucrurile nu se intampla tocmai asa, si acest lucru ma contrariaza si mult, nu credeti?
De aceea, multi tineri vor parasi aceasta tara cand va aparea prima oportunitate, tocmai pentru ca s-a stins si ultima speranta ca pot realiza ceva in Romania.
La rândul meu, nu pot ignora experienta unui program de elită din România, POR (Programul Operațional Regional), trecut prin filtrul multor misiuni de audit. Nu pot ignora nici documentele, recunoscute internațional ca si cadru unitar de evaluare a inovarii(manualul OSLO, ediția 3, inițiativa a OECD, Comisia Europeană și Eurostat).
Sunt convinsă că specialiștii din minister s-au asigurat de corecta interpretare a inovarii.
Si aveti dreptate, inovarea nu a fost bifata decat daca a fost susținută de documente, ca si in cazul dvs, sunt ferm convinsă. În rest va doresc implementare cu succes si rapoarte de audit fără corecții!
https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.ucv.ro/pdf/media/stiri/2014/Info_day_prezentari_05062014/1.pptx&ved=0ahUKEwiq-omXi4PWAhXBO5oKHS4bCqYQFgghMAI&usg=AFQjCNEYjDb1q0IaaJlWhMJuxCY3SfowsA
Găsiți link-ul cu o prezentare în limba română a Ministerului Educației privind Horizon 2020 cu referire la Manualul OSLO (denumirea vine de la orașul unde au lucrat experții care au elaborat manualul). Important de amintit este ca INS conform regulamentelor ia în calcul acest document. Dacă programul SUN are obiectiv inovația, sunt ferm convinsă că auditorii vor analiza acest aspect.
Caci nu aparitia de produse noi (inclusiv software) a fost vizata prin acest program, ci mai degraba "completarea" inventarului unor firme mai vechi cu noi echipamente si ingrosarea profitului firmelor importatoare si al bancilor.
Dar daca macar 5% din totalul de firme finantate vor insemna firme noi cu manageri noi, acesta ar trebui sa fie motivul real al entuaziasmarii dlui Laufer.
Daca se poate, m-ar ajuta o clarificare privind modul de calcul al aplicarii procentului pentru inovare.
Eu voi lua de 126.000 lei utilaje, restul pana la 200.000 lei reprezinta consultanta(8000 lei) si salarii(66.000 Lei). Aplic 25% la toata valoarea planului de afaceri -> min. 50.000 lei sau la valoarea echipamentelor achizitionate -> min. 31.500 lei?
Extras din Schema SUN:..."Caracterul inovativ se va demonstra la prima cerere de rambursare/cerere de plată prin dovada de la producator / furnizor ca bunurile achiziționate în proporție de minim 25% din valoarea planului de afaceri înglobează tehnologie/tehnologii si/sau softuri necesare desfășurării activității nu mai vechi de 3 ani. "
Multumesc.