Claudiu Zamfir
Inițiatorul programului Start-up Nation, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, se declară îngrijorat de întârzierea celor 1,2 miliarde de lei care mai trebuie alocați pentru susținerea programului Start-up Nation 2017, prin care statul spune că oferă ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unor firme mici și mijlocii. Între timp, antreprenori care au intrat în program susțin că funcționarii statului le-au recomandat să nu se grăbească cu investițiile, ci aștepte alocarea banilor.
”Am fost astazi la OTIMM Constanta, cei de acolo mi-au recomandat ca dupa semnarea acordului, cel putin pana la momentul alocarii bugetare sa nu fac nici-o miscare. Mai exact sa nu fac achizitii, sa nu fac credit la banca etc. Asa va sfatuiesc si pe voi, deoarece in momentul alocarii bugetare avem o oarecare asigurare ca sunt bani, pana atunci nu” - a scris luni pe Facebook un constănțean care spune că a aplicat în program. Userul ”Cristi Cristya” a postat mesajul în grupul de Facebook Start up Nation într-un grup destinat aplicanților START UP NATION, destinat aplicanților și consultanților din program.
Așa cum a scris StartupCafe încă de la început, programul Start-up Nation 2017 are alocați 500 de milioane de lei credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget prin lege. Problema este că acești bani pot fi folosiți numai de către aplicanții din mediul urban în afară de București și județul Ilfov. Aceștia sunt banii pe care ulterior statul vrea să-i deconteze de la Uniunea Europeană.
Pentru restul aplicanților mai sunt prevăzute credite de angajament de 1,2 miliarde de lei. Aceste alocări au nevoie însă de o rectificare bugetară pentru a fi transformate în credite bugetare, adic bani puși efectiv la dispoziția firmelor câștigătoare.
Pentru cei 1,2 miliarde de lei este nevoie ca Guvernul să efectueze o rectificare bugetară, care însă s-a amânat până în octombrie, conform celor mai recente declarații ale guvernanților.
Acesta a stârnit îngrijorarea lui Florin Jianu, cel care a inițiat proramul Start-up Nation, la începutul anului, ca minstru pentru Mediul de Afaceri. El este acum președintele Consiliului Național al IMM-urilor.
"Încep să mă îngrijorez, pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul e în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi aproape 2 miliarde de lei pe care îi foloseai abia în a doua jumătate a anului", a spus Florin Jianu, chestionat de StartupCafe.ro, într-o conferință.
El e sceptic că rectificarea care ar urma să fie în octombrie va fi una pozitivă.
"Suntem deja la începutul lui septembrie și am înțeles, de la surse neoficiale, că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie. Nu s-a făcut rectificare în august, pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au majorat salariile și pensiile", a mai spus Jianu.
Un motiv în plus de îngrijorare pentru aplcanți este și articolul 12 din acordul de finanțare, așa cum a atras atenția StartupCafe.ro încă dinainte de startup aplicației electronice.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri (ca administrator de schema de minimis), si-a luat o masura de precautie pentru a nu fi tras la raspundere, in instanta, in eventualitatea in care Guvernul nu-i aproba banii la rectificare, la timp, sau poate, in cazul cel mai rau posibil, deloc. "În cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului, administratorul este exonerat de orice răspundere" - prevede articolul 12 al acordului de finantare.
Acum, după ce o serie de antreprenori au semnat deja contracte de finanțare, unii dintre aplicanți, precum și dintre consultanți au reclamat faptul că statul nu îșiasumă clar obligații de finanșare prin acord. Situația i-a facut pe unii dintre consultanții cu experiență în accesarea fondurilor nerambursabile să facă o paralelă cu clauza suspensivă de la fostul Program Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, când foarte multe organizații care au derulat proiecte s-au trezit cu întțrzieri mari la plățile de la stat, ceea ce le-a creat probleme financiare grave.
Am gasit deja 2 oameni din 4 si as vrea sa ii angajez insa aflu ca trebuie sa mai astept. Chiar daca demarez procedura de selectie furnizori trebuie sa astept cu lansarea comenzilor pentru echipamente.
Doresc mai multa certitudine in acest program, pentru ca daca statul nu aloca fondurile promise la timp programul devine doar o pierdere de timp si investitii ineficiente pentru cei care au infiintat o firma si au dat banii unui consultant.
Programul este bun si trebuie sustinut mult mai activ, pentru ca si bancile au nevoie de garantia statului ca Acordul de finantare va fi implementat normal. Totusi, in prezenta art. 12, care banca o sa isi asume riscul sa sustina efectiv 100% programul?
In ceeace priveste start-up, un proiect devine bancabil adica subiect al unei creditari bancare, daca prezinta garantiile clare, cu termene si penalizari pentru ambele parti. Practic, acordul de finantare semnat cu autoritatea de management se cesioneaza in favoarea unei banci pentru creditare urmand ca pe masura ce se efectueaza decontarile, banca sa isi recupereze creditul + dobanda. Ori daca misu de la finante nu are nicio obligatie si termen de finatare, ce banca in lumea asta poate sa-i dea credit lui gigel-start-up fara ca acesta sa nu vina si cu garantii suplimentare ?
Deci dupa cum "miroase", start-up incepe sa arate ca o teapa nationala si sa intre in categoria promisiunilor electorale nefundamentate economic (cresteri de tzzz la suta de salarii si pensii, scaderi de -nspe la suta de taxe si alte abureli)
Succes la start-up ca sigur este start-down!