CZ
Guvernul urmează să aloce Ministerului pentru Mediul de Afaceri, la prima rectificare bugetară din acest an, un plus de 247,9 mil pentru finantarea programelor, in special pentru IMM-uri, după cum a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, vineri, într-o conferință. Sumele sunt mult mai mici decât necesarul de cheltuieli pentru programul Start-up Nation până la finalul anului. UPDATE. Ministrul pentru mediul de Afaceri, Ilan Laufer, spune că sunt toate resursele asigurate pentru program.
UPDATE. ”Start-up Nation are asigurate toate resursele necesare pentru implementare. Voi clarifica săptămâna viitoare, într-o conferință de presă” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.
Întrebat dacă banii vor ajunge până la o eventuală a doua rectificare bugetară, el a răspuns afirmativ.
Ministrul Finanțelor, Ioanuț Mișa, a prezentat vineri care vor fi alocările propuse de Ministerul Finanțelor, la rectificarea bugetară, în urma discuțiilor cu celelalte ministere, decizia finală urmând să fie luată de Guvern în ședință.
”Ministerul Comertului - 247,9 mil pentru finantare programe, in special pentru IMM-uri” - a spus Mișa.
Reamintim că în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri sunt prevăzute credite de angajament de 1,2 miliarde de lei pentru programul Start-up Nation și 15 milioane de lei pentru programul de export. Pentru a putea fi folosite, creditele de angajament trebuie transformate în credite bugetare prin rectificare bugetară.
Cert este că, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat că a solicitat la Finanțe suma maximă de 1,2 miliarde de lei pentru transformarea creditelor de angajament în credite bugetare, pentru programul Start-up Nation.
Laufer a menționat însă că cel mai probabil, având în vedere tranșele de cheltuieli care se vor angaja în aest an în programul Start-up Nation, nu va fi nevoie de întreaga sumă de 1,2 miliarde de lei, ci numai de 0,4-0,5 miliarde de lei - credite de angajament care să fie transformate în credite bugetare.
Așadar, în loc de măcar 400 de milioane de lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri ar urma să primească numai 247,9 milioane de lei.
Acești bani sunt destinați antreprenorilor Start-up Nation din zonele neeligibile pentru fondurile europene adică firmelor din mediul rural și din București și județul Ilfov.
Acești beneficiari se împart și ei în două categorii: cei cu credite-punte de la bănci și cei care au optat pentru metoda cererii de plată sau pe rambursarea cheltuielilor.
”Cei care semnează în aceste zile, care au optat pe credit-punte, deja pot începe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plată sau pe rambursare au nevoie să aștepte până în momentul rectificării. Lucrul acesta se va întâmpla probabil curând. Nu este decizia mea și nici nu pot să-mi asum așa ceva. Este decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose și dânsul mă gândesc că va anunța acest lucru într-un timp destul de scurt. Nu este decizia mea, eu cred că în octombrie va fi rectificarea bugetară, dar nu este ceva ce pot să anunț eu, fiindcă nu știu” - a explicat Laufer, miercuri, chestionat de StartupCafe.ro.
Astfel, în cazul celor care au optat pentru credite-punte, băncile ar urma să le dea banii pentru ca apoi aceste instuții de credit să aștepte banii de la stat. Anunțul lui Mișa de vineri riscă însă să crească reticența băncilor în a acorda creditul-punte.
În schimb, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a spus că, dacă nu vor fi alocați toți banii necesari la prima rectficare bugetară, vor putea fi noi alocări ulterior, la o a doua rectificare bugetară a anului 2017.
În fine, o altă categorie de firme beneficiare în Start-up Nation vor fi cele din mediul urban, în afară de București-Ilfov.
Acestea pot intra la finanțare din creditele bugetare de 500 de milioane de lei alocate deja Ministerului pentru Mediul de Afaceri pe partea de fonduri externe nerambursabile.
Ministrul Ilan Laufer a menționat că va putea începe fără problee plățile pentru firmele care se încadreaza integral la fondurile europene.
”Unele dosare au și elemente de fonduri europene și fără. Unde am dosare pe fonduri europene, pot să încep plățile, unde am dosare combinate trebuie să aștept” - a precizat ministrul, miercuri.
La partea de fonduri europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri are calitatea de beneficiar al Programului Capital Uman, gestionat de Autoritatea de Management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE). Antreprenorii selectați în programul Start-up Nation vor avea calitatea de membri ai grupului-țintă în cadrul POCU.
În acest context, la Ministerul Dezvoltării Regionale trebuie să se aprobe Ghidul solicitantului entru fondurile europene din Start-up Nation și apoi să deschidă apelul de proiecte, unde Ministerul pentru Mediul de Afaceri are calitatea de unic beneficiar.
”Având în vedere stadiul avansat de elaborare a Ghidului Solicitantului Condiții Specifice POCU România Start up Nation și ținând cont de perioada necesară pentru consultare publică estimăm deschiderea apelului de proiecte în cea de a doua decadă a lunii septembrie 2017” - ne-a comunicat Ministerul Dezvoltării Regionale, la solicitarea StartupCafe.ro.
Aici, Ministerul Dezvoltării spune că Ministerul pentru Mediul de Afaceri trebuie să depună cererea de finanțare la apelul care ar urma să se deschidă în a doua decadă din septembrie, iar apoi să fie finalizate proiectele, pentru a putea fi finanțate cu banii europeni.
Explicația Ministerului Dezvoltării Regionale:
Buget MMACA-rectificare by Claudiu on Scribd