Claudiu Zamfir
Antreprenorii care au făcut angajări și au închiriat spații în programul Start-Up Nation, dar care au dosarele pe creditele-punte încă blocate la Fondul Român de Contragarantare, consumă bani din proiect fără să poată începe producția în afacere, însă ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, dă asigurări că verifică săptămânal progresul de la contragarantare.
„Fiind vineri, este ziua de raportare a progresului înregistrat de reprezentanții Fondului de Contragarantare și ai Fondului de Garantare, în acordarea avizului referitor la dosare, îl aștept astăzi. Voi verifica în fiecare săptămână progresul și sunt foarte atent pe ideea și pe promisiunile făcute de domeniile lor că vom putea să finalizăm până în aprilie ce este astăzi” - a spus, vineri, ministrul Radu Oprea, care a participat la reuniunea Comitetului consultativ pentru dezvoltarea IMM-urilor, care a discutat despre programele de finanțare pentru firmele mici și mijlocii.
Totuși, o anumită categorie de antreprenori din programul Start Up Nation vor consuma bani din ajutorul nerambursabil pe care urmează să-l primească în program, fără să fi început producția în afacere, dacă blocajul contragarantării se va prelungi până în aprilie în cazul lor. Aceștia sunt micii patroni care s-au apucat de implementarea proiectelor imediat ce li s-a ridicat clauza suspensivă, unii începând deja să angajeze oameni și să închirieze spații încă din luna decembrie. Dacă dosarele lor vor stagna la Fondul de Contragarantare până în aprilie, ar însemna că vor cheltui deja din program prin salariile (care pot ajunge la valoarea salariului mediu pe economie) și prin chiriile plătite 5 luni din totalul de 12 luni de implementare.
În privința acestor cazuri, ministrul Oprea spune că există opțiunea ca antreprenorii să renunțe la facilitatea contragarantării și să-și asume din banii lor un comision de garantare de 3,8% în loc de 2,48%.
„Aceasta este o opțiune care este și a antreprenorului. E o problemă de dobândă și dacă vreau să împrumut banii cu comision de 3% în loc de 2% pot renunța la contragarantare. Sunt și cazuri în care antreprenorii, pentru a nu dura atât de mult, își fac un calcul cât sunt costurle de finanțare, care este finanțarea, care va fi profitul, își dau seama că este suportabil și fac lucrul acesta. O finanțare costă” - a spus ministrul Radu Oprea.
În schimb, antreprenorii care nu au început să facă angajările în proiect nu pierd bani. Firmele au termen pentru angajări data la care vor face ultima cerere de plată din cele maximum 3 permise în program. Iar ultima cerere se poate face până la 29 septembrie 2018, când se încheie și perioada de implementare pentru beneficiari, conform procedurii actuale.
Pentru aceștia, un grup de consultanți care a participat la reuniunea Consiliului Consultativ vrea să-l convingă pe ministru să prelungească perioada de implementare, astfel încât să reducă din presiunea asupra antreprenorilor care trebuie să efectueze investițiile într-un timp relativ scurt.
Referitor la practica vânzării pe internet a firmelor care s-au calificat la finanțare, ministrul Oprea a spus că acest lucru este legal, însă el nu recomandă nimănui să cumpere firme din programul Start Up Nation.
„Cesiunea părților sociale este legală, proprietatea este sfântă prin Constituție. Discutăm acum dacă sunt anumite obligații pe care le are orice aplicant al startupului - dacă cesionăm părțile sociale, noul întreprinzător preia obligațiile. Start-Up Nation nu este neapărat despre antreprenori, ci despre spiritul antreprenorial. În momentul în care cineva preia o idee de afacere și duce mai departe spiritul antreprenorial în condițiile de eligibilitate și cu obligațiile care reies din startup, atunci totul este în regulă” - a spus Oprea.
„Nu, sub nicio formă nu aș recomanda oamenilor să cumpere proiecte Start-Up Nation deja finanțate, pentru că este o idee de afacere generată de cineva care știe ce-și dorește. Dacă eu cumpăr o afacere, nu mi se potrivește mie, nu este pe dorințele mele, pe imaginația mea, pe potențialul meu ca antreprenor” - a completat el.
Pentru anul 2018, ministrul a dat asigurări că se va deschide o nouă ediție a programului Start Up Nation.
„Doresc să simplificăm și să înțelegem care este procesul de aprobare a acestui program. Vor fi măsuri de simplificare. O consultare vom avea săptămâna viitoare cu consultanții din pregătirea proiectelor” - a mai afirmat Oprea.