CZ
În jur de 8.000 de planuri de afaceri au fost verificate în cadrul programului Start-up Nation 2017, până acum, iar peste o săptămână sau două beneficiari din mediul urban, în afară de București-Ilfov, vor putea fi chemați la agențiile teritoriale să li se ridice clauza suspensivă pentru a putea trece la implementarea proiectelor, potrivit declarațiilor făcute, luni, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.
"Au fost verificate până acum în jur de 8.000 de planuri de afaceri” - a spus Laufer, la Târgu Mureș, citat de Agerpres.
Conactat de StartupCafe.ro, el a menționat că până vinerea aceasta verificările vor ajunge la numărul de ordine RUE 10.000 sau 10.500. El a menționat că la RUE 10.500 se vor opri verificările, pentru a rămâne la finanțare în jur de 8.600 de firme, care se încadrează în bugetul alocat, având în vedere că din cele care au obținut punctaje finanțabile, în urma selecței electronice, vor fi respinse o serie de planuri de afaceri găsite în neregulă.
”Nu o să mai mergem cu verificările până la 20.000, că nu are niciun sens. În clipa în care se epuizează bugetul o să vedem pe parcurs dacă există firme care au renunțat ori nu mai vor să continue dintr-un motiv sau altul, atunci ne vom asigura că următorii de pe listă vor intra. Dar lucrul acesta trebuie să se realizeze în următoarele două săptămâni” - a mai spus Laufer, citat de Agerpres.
De asemenea, peste o săptămână sau două ar urma să semneze actele adiționale la contractele de finanțare pentru, ridicarea clauzei suspensive, o serie întreagă de firme beneiciare pentru care statul va utiliza fonduri europene.
Aceste firme poti fi doar din mediul urban, în afară de București și județul Ilfov. 500 de milioane de lei are alocate programul Start-up Nation, credite bugetare, pentru a fi utilizate la finanțarea acestor firme, pentru ca ulterior statul să deconteze banii de la Comisia Europeană.
Înainte de ridicarea clauzei suspensive era nevoie ca Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, să publice Ghidul solicitantului pentru acest apel de proiecte necompetitiv, în care Ministerul pentru Mediul de Afaceri este unicul solicitant. Acest apel a fost deschis în 6 octombrie.
"(...) Putem, în următoarele două săptămâni, să îi programăm pe toți cei care au rămas, pentru a fi contractate și aceste fonduri. Aceasta era baza legală, mai întâi trebuia să avem ghidurile aprobate ca să putem să contractăm suma de 500 de milioane de lei din fonduri europene. Lucrul acesta se va întâmpla însemnând una-două săptămâni din acest moment și din clipa în care primim acest aviz pozitiv, începem să ridicăm toate acele clauze suspensive din contract. Deci inclusiv cei care doresc să implementeze cu cerere de plată, în una-două săptămâni, vor fi chemați să li se ridice clauza suspensivă. A fost o chestiune de procedură legală ca să putem face acest lucru”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, Guvernul a alocat 250 de milioane de lei credite bugetare în Programul Start-up Nation, la rectificarea bugetară, bani care pot fi utilizați și pentru finanțarea firmelor din București, Ilfov și din mediul rural. Pentru a se acoperi întregul necesar de finanțare pentru ediția 2017 a Start-up Nation, Guvernul mai trebuie să aloce încă 950 de milioane de lei.
Tot la Târgu Mureș, ministrul penru Mediul de Afaceri a cerut băncii deținute de statul român CEC Bank să se implice mai mult în intermedierea finanțării programului Start-up Nation.
”CEC Bank ar tebui să se lupte să aibă o cotă mai mare din acest proiect. Deocamdată au cotă destul de mică, dar cred că pot îmbunătăți. Faptul că există două bănci din mediul privat, una dintre ele fiind românească, care într-adevăr susține antreprenoriatul românesc, aveți niște exemple, puteți să le urmați exemplul ca să aveți niște condiții mai flexibile. Până la urmă este în interesul CEC Bank să ia o cotă cât mai mare din acest proiect”, a spus Laufer, potrivit Agerpres.