Claudiu Zamfir
Firmele care s-au calificat pentru ajutoarele nerambursabile de maximum 200.000 de lei în programul Start Up Nation 2017 și au optat pentru credite-punte se confruntă cu anumite blocaje în obținerea banilor pentru implementarea investițiilor, din cauza unei lentori la nivelul Fondului Român de Contragarantare, a acuzat, marți, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, inițiatorul programului de finanțare.
„Se pare că sunt probleme la Fondul de contragarantare, unde se întârzie cu aprobarea dosarelor foarte multor întreprinzători în programul Start Up Nation. De la bănci, dosarele pleacă într-un ritm acceptabil, la Fondul Național de Garantare lucrurile funcționează, dar la Fondul de contragarantare, care a intrat și el în acestă sferă a programului România Start Up Nation, lucrurile sunt aproape grave” - a spus Jianu, într-o conferință de presă.
Potrivit președintelui Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Fondul de contragarantare a rezolvat numai 32 de dosare, în condițiile în care Fondul Național de Garantare a soluționat 500 de dosare.
„La Fondul de contragarantare, am înțeles că era o singură persoană care lucra pe tot programul România Start-Up Nation, a învățat cum se fac lucrurile și și-a dat demisia și a trebuit să vină altcineva” - a mai spus Jianu.
El l-a atacat și pe actualul ministru pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, și i-a cerut să rezolve situația.
„Tragem un semnal de alarmă serios cu privire la ascest program, despre care nu știm dacă se va mai întâmpla anul viitor. Guvernanții trebuie să-i cheme la ordine pe cei de la fondul de contragarantare și să-i alinieze, fiindcă actualul ministru stă și semnează pe cărți, în loc să rezolve aceste probleme” - a mai afirmat fostul ministru, care și-a dat demisia de oanoare în contextul măsurilor legislative din justiție, luate de fostul guvern Grindeanu la începutul anului 2017.
Reamintim că, în programul Start Up Nation 2017, firmele care au optat pentru sistemul creditelor punte accesate de la cele 3 bănci partenere au o garanție din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Acest fond, controlat de Guvern, ar fi perceput un comision de garantare de 3,8% inițial, dar a anunțat scăderea acestuia la 2,48% după ce a cooptat în schema de sprijin și Fondul Român de Contragarantare.
Acest din urmă fond, care are ca acționar principal Ministerul Finanțelor, a adăugat însă și o etapă în plus la aprobarea dosarelor.
Așa se face că mulți beneficiari calificați la finanțare în programul Start Up Nation 2017 se plâng că nici acum, în luna decembrie, nu au ajuns să treacă efectiv la executarea afacerii.