Claudiu Zamfir
Antreprenorii cu firme mici și mijlocii noi vor putea să se înscrie la o nouă sesiune a programului Start -up Nation, ediția 2018, prin care statul urmează să acorde fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei pentru investiții, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, pentru StartupCafe.ro.
Astfel, în anul 2018, pentru programul Start Up Nation vor fi alocați 963 milioane lei, credite bugetare, bani destinați plăților din ediția 2017 a programului, iar pentru sesiunea 2018 vor fi alocați 2 miliarde de lei, credite de angajament.
Vinerea trecută, StartupCafe.ro a avertizat că în schița de buget 2018 de la Ministerul Finanțelor programul Start-Up Nation figura doar cu 963 de milioane de lei, credite bugetare, fără să fie alocate și credite de angajament, ceea ce ar fi însemnat că nu ajungeau bani și pentru o nouă ediție a programului, care să fie demarată în 2018.
Solicitat de StartupCafe.ro pentru clarificări, ministrul Laufer a venit, joi, cu explicații, după ce s-a lămurit și el la Finanțe.
„Cei 2 miliarde de lei, credite de angajament necesare pentru finanțarea Start Up Nation 2018 vor fi cuprinși, în legea bugetului de stat la Ministerul Finanțelor, într-un fond mai mare, de 4,5 miliarde de lei, care cuprinde toate programele guvernamentale de finanțare a investițiilor private din România” - a declarat , pentru StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.
Potrivit acestuia, în acest fond de 4,5 miliarde de lei, pe lângă Start Up Nation, va fi și schema de ajutoare de stat pentru companiile care fac investiții cu impact major in economie, în România, conform hotărârii de guvern 807/2014, gestionată de Finanțe.
El a menționat că banii nu au fost cuprinși în fișa de buget al Ministerului pentru Mediul de Afaceri pentru că plățile din schema Start Up Nation 2018 nu se vor face în același an, iar creditele de angajament vor fi transformate în credite bugetare (bani puși în buget) pe măsură ce vor apărea cheltuieli.
Acest buget ar ajunge pentru circa 10.000 de firme în ediția 2018 a Start-up Nation, în creștere cu aproape 1.400 față de 2017.
De asemenea, ministrul a mai spus că în ediția 2018 a programului Start Up Nation se vor putea înscrie firme înfiițate după 30 ianuarie 2017, care nu au mai obținut finanțare în acest program.
”Vor putea să se înscrie în noul program Start Up Nation 2018 și cei care au participat în 2017 și nu au fost admiși la finanțare, pentru că voi face derogare de la acea limită de 1 an a vechimii firmelor”, a dat asigurări Ilan Laufer.
O prevedere bizară din schița de buget a Ministerului pentru Mediul de Afaceri pe anul 2018 menționează la titlul programului Start Up Nation că acesta se va derula în anul 2018 numai în mediul rural. Surse din minister au declarat, pentru StartupCafe, că aceasta a fost o eroare materiale la redactarea schiței de buget, care va fi corectată, astfel încât programul să cuprindă toată țara.
În ceea ce privește programul Start Up Nation, ediția 2017, ministrul Laufer a mai spus că firmele calificate au primit deja peste 3.000 de credite-punte de la băncile partenere, pentru a putea implementa planurile de afaceri.
Proiectul de buget pe anul 2018 prevede, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, schimbări destul de mari la programele naționale de finanțare a firmelor mici și mijlocii cu bani de a stat. Deși nu detaliază, propunerile preliminare plecate de la Ministerul Finanțelor prezintă modificări majore la programul Start-Up Nation, în anul 2018.
În total, pe anul 2018, se propun pentru programele de finanțare a firmelor mici și mijlocii (IMM) 1,14 miliarde de lei, credite bugetare (bani puși în buget) și 183,1 milioane lei sub formă de credite de angajament (bani care vor putea fi alocați de guvern prin rectificare bugetară, în funcție de necesități și de posibilități, dar nu mai devreme de luna iulie 2018).
Avem nevoie si de servicii.
Ar trebui facuta o sesizare pe aceasta tema.