Claudiu Zamfir
Agenția pentru IMM Ploiești, cea care verifică și dosarele depuse de aplicanții din București și județul Ilfov, a evaluat 2.953 de planuri de afaceri și a primit 80 de milioane de lei în conturi pentru a plăti beneficiarii admiși, a declarat, vineri, George Brezoi, directorul acestei unități din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. De asemenea, statul a publicat lista actualizată a dosarelor admise și respinse până acum, în toată țara, însă și această listă este una intermediară și se va mai schimba(vezi lista în articol).
Potrivit acestuia, situația de la Agenția Ploiești, care are arondate municipiul București și județele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova și Teleorman, a înregistrat până vineri următoarea situație:
Astfel, rata de respingere a ajuns la 14,12% în București și cele 8 județe arondate agenției Ploiești.
Directorul acestei agenții a mai spus că are bani în buget în prezent pentru a putea face plăți de câte 200.000 de lei, suma maximă acordată în program, pentru 400 de firme admise, dacă acestea ar reuși să facă cheltuielile până la sfârșitul anului 2017.
”Am 80 de milioane de lei în cont în acest moment, asta înseamnă 400 de firme pe care le pot plăti la maximum, dacă ar deconta astăzi. Deja clauzele suspensive au fost ridicate mare parte dintre ele” - a spus Brezoi.
Pentru toată țara, Guvernul a pus în buget 750 de milioane de lei, credite bugetare, din totalul de 1,7 miliarde de lei necesare pentru plata tuturor aplicanților care vor fi admiși în programul Start-up Nation 2017, însă Brezoi susține că fondurile alocate ar ajunge pentru plățile pe anul 2017.
”Cu 250 de milioane de lei și cu 500 de milioane pe fonduri europene, sunt 750 de milioane de lei. Eu sunt absolut sigur că până la sfârșitul anului nu-i vor putea cheltui beneficiarii noștri” - a spus George Brezoi.
El a arătat că pentru ca Ministerul Finanțelor să aloce alți bani în a doua rectificare bugetară, care urmează până la finalul anului, ar fi nevoie ca toți cei 750 de milioane alocați până acum să fie consumați de către beneficiari până la finalul anului 2017.
”Sumele necheltuite din bugetul de stat intră pe deficit și nu ne permitem lucrul acesta” - a explicat Brezoi.
În cadrul programului Start-up Nation 2017, beneficiarii trebuie să primească fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei de la stat, însă acestea pot fi cheltuite în maximum 3 transe de către firmele respective, într-un termen de 12 luni de la semnarea acordurilor de finanțare.
Însă nici beneficiarii care au apucat să semneze acorduri de finanțare nu s-au putut apuca de treabă, pentru că Ministerul pentru Mediul de Afaceri le-a pus o clauză suspensivă până la momentul în care Guvernul avea să aloce credite bugetare în program și să operaționalizeze schema de finanțare europeană, programul find dual - cu fonduri europene și de la bugetul de stat.
Problema este însă că, pe fondul deficitului de personal, agențiile pentru IMM-uri din țară nu au reușit să finalizeze în totalitate evaluarea aplicanților nici la aproape o lună de la termenul 29 septembrie 2017, care era prevăzut inițial pentru terminarea evaluărilor și semnarea tuturor acordurilor de finanțare. Acest termen a fost prelungit însă succesiv, până pe 15 noiembrie 2017.
De asemenea, statul a publicat lista actualizată a dosarelor admise și respinse până acum, în toată țara, însă și această listă este una intermediară și se va mai schimba în funcție de clarificările pe unele dosare, la agenția Iași nici până în prezent nefiind finalizată evaluarea dosarelor cu șanse de a intra în buget.
Directia de Antreprenoriat si Programe pentru IMM spune că va actualiza centralizarea rezultatelor comunicate de catre Agentiile pentru IMM, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului.
Verificările se vor opri la numarul RUE 10500 iar aplicantii care au alocate numere de înregistrare mai mari sunt in afara bugetului alocat programului in anul 2017.
dosare-start-up25.10.2017 by Claudiu on Scribd
Ce se întâmplă cu proiectele cărora banca nu le aprobă creditul punte? Multumesc.