Claudiu Zamfir

Fonduri nerambursabile: S-au desemnat băncile care vor da credite în programele Comerț și Microindustrializare. Câte firme se bat pe banii de la stat

Thumbnail

Trei bănci vor acorda credite firmelor mici și mijlocii care vor obține finanțări nerambursabile de la stat în programele Comerț și Microindustrializare 2017. În cele două programe, statul acordă ajutoare de maximum 55.000 de euro, respectiv maximum 100.000 de euro fiecare, unor firme, însă acestea trebie să investească banii proprii, pentru ca apoi statul să le deconteze o parte dintre cheltuieli.

CEC Bank, Banca Română de Dezvoltare și Banca Comercială Română sunt cele trei bănci selectate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat ca bănci partenere în programele Comerț și Microindustrializare,a informat marți instituția guvernamentală.

Anunțul oficial al MMACA:

În vederea derulării Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață a cărui procedură de implementare a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului cu nr. 894/31.07.2017, și a Programului național multianual de microindustrializare a cărui procedură de implementare a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului cu nr. 1066/10.08.2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat intenționează să încheie convenții de colaborare cu instituții de credit.

Instituțiile de credit interesate de încheierea acestor convenții au transmis oferte de parteneriat privind colaborarea în vederea implementării celor două programe în anul 2017.

În urma analizei ofertelor depuse au fost selectate următoarele instituții de credit:

- BRD - Groupe Société Générale

- CEC Bank

- Banca Comercială Română.

Reamintim că CEC Bank și BCR asigură fluxurile de capital și în programul Start-up Nation 2017, destinat firmelor foarte noi.

Programul COMERȚ 2017 - câte firme s-au înscris

În Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă - denumit prescurtat programul Comerț, s-au efectuat 1.279 de aplicații din partea firmelor doritoare, dar printre aceste aplicații sunt și unele invalide - cum sunt cele pentru testarea sistemului electronic.

Oricum, numărul aplicanților este mult peste ce poate acoperi bugetul pe acest an. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul 2017 este de 49.949.000 lei. Guvernul estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 200 de beneficiari în anul 2017.

Firmele mici și mijlocii din România s-au putut înscrie în programul Comerț 2017 în perioada 16.08.2017 - 29.08.2017, într-o aplicație online.

Prin Programul Comerț câștigătorii vor primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.

Aceasta înseamnă că la final beneficiarul va trebui să suporte restul de minimum 10% din valoarea investiției eligibile, plus întreaga TVA (deductibilă pentru firmele cu cod de TVA).

Partea de ajutor nerambursabil, de maximum 250.000 de lei va fi decontată de stat după ce antreprenorul efectuează cheltuielile din resursele sale.  ”Decontarea se face într-o singură tranşă pentru toate activităţile pentru care s-a făcut dovada achitarii integrale a acestora” - prevede procedura de derulare a programului.

Statul NU va plăti ajutorul financiar nerambursabil parţial sau în avans.

Programul MICROINDUSTRIALIZARE 2017: Câți aplicanți sunt

Programul național multianual de microindustrializare 2017 s-au depus 933 de aplicații din partea firmelor mici și mijlocii, dar printre acestea sunt și aplicații nevalide, cum sunt cele pentru testarea sistemului electronic.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017 este de 74.359.000 lei, care ajunge pentru maximum 165 de beneficiari.

Firmele mici și mijlocii din domenii de producție s-au putut înscrie în programul Microindustrializare 2017 într-o aplicație on-line deschisă în perioada 21 august - 1 septembrie 2017.

Alocaţia financiară nerambursabilă (AFN) pentru firmele selectate este de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma va acoperi cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă.

Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adăugată la înreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA).

De asemenea, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costurile  eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă va fi prevăzut în planul de afaceri.

Dobânzile și comisionale maxime la băncile partenere

Pentru acoperirea investițiilor din proiecte, până la decontarea ajutoarelor nerambursabile de la stat, firele vor avea nevoie de credite bacare, dacă nu-și vor putea asigura din surse proprii capitalul necesar.

Ministerul pentru mediul de Afaceri a publicat o listă de dobânzi și comisioane maxime la creditele de la băncile partenere care aveau să fie selectate:

  • 1. dobânda la credit: pachet dobândă fixă de maxim 5%/an;
  • 2. comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
  • 3. comision de gestiune: max 0,5% din valoarea creditului;
  • 4. alte comisioane: max 0,5 din valoarea creditului;
  • 5. termen de creditare: max 60 luni;
  • 6. perioada de graţie: min 12 luni;
  • 7. garanţii: 80% din valoarea creditului garantat  FNGCIMM și în completare garantare cu  bunurile achiziţionate în cadrul programului;
  • 8. nu se percepe comision la rambursarea anticipată a creditului;
  • 9. perioada de analiză și solutionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului.
Parallax

Vizualizari
1407
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri