Claudiu Zamfir
Societățile cu răspundere limitată (SRL), persoanele fizice autorizate (PFA) și alte tipuri de firme pot cere de marți, 1 august, fonduri nerambursabile de maximum 2,5 milioane de euro, cu diferite intensități, pentru mici afaceri în producția de bere artizanală, lactate, înghețată panificație și altele. Fondurile sunt disponibile în Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR), a anunțat Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Vorbim despre submăsura 4.2 GBER (General Block Exemption Regulation - Regulamentul General de Exceptare Reg. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat).
Această submăsură PNDR permite procesarea de produse agricole pentru realizarea de produse non-agricole (altele decât produsele agricole, așa cum sunt ele menționate în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene -TFUE).
Cererile de finanțare, proiectele și celelalte documente ale dosarului se depun electronic, pe site-ul afir.info, în perioada 1 august, ora 9.00 - 31 octombrie 2017, ora 16.00.
Această primă sesiune continuă, anuală de depunere a cererilor de finanţare pentru Schema de ajutor de stat GBER aferentă submăsurii 4.2 din PNDR 2020 are un buget total de 70 de milioane de euro.
Alocarea este împărțită astfel: 49 milioane euro pentru dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și comercializare a unor produse agricole și 21 milioane euro pentru crearea de noi unități de procesare a produselor agricole.
Conform Ghidului solicitantului, beneficiari eligibili sunt:
Domeniile finanțabile:
Anexa Domenii GBER by Claudiu on Scribd
Această linie de finanțare este ormată din două componene: ajutorul de stat nerambursabil și schema de minimis (opțională).
Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat în cadrul prezentei scheme GBER aferenta sM 4.2 nu poate depăşi plafonul maxim euro/ proiect, după cum urmează:
Intensitatea ajutorului de stat nerabursabil variază între 10% și 50%, în funcție de dimensiunea firmei și regiunea de dezvoltare în care se află. Cea mai redusă intensitate a ajutorului o primesc întreprinderile mari din București, iar cea mai mare intensitate, microînreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din regiunile mai puțin dezvoltate.
Restul din cheltuielile eligibile trebuie acoperit de antreprenori.
Cealaltă componentă a finanțării este schema de minimis, ajutor care u poate depăși 200.000 de euro pe solicitant. Valoarea eligibila a costurilor generale proiect este:
Cu banii obținuți în aceasă schemă de finanțare se pot face mai multe cheltuieli eligibile, printre care:
- autocisterne, cisterne;
- autoizoterme (prevăzute cu izolație termică a pereților, dar fără agregat frigorific, fiind folosite pentru transportul mărfurilor alimentare);
- autoizoterme cu frig (transport produse perisabile sau cu temperaturi controlate);
- remorci și semiremorci specializate;
- rulote și autorulote alimentare.
- organizarea şi implementarea sistemelor de management al calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătură cu investiţiile corporale ale proiectului;
- achiziționarea de tehnologii (know‐how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului;
- achiziţionarea de software, identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectuluicheltuieli aferente marketing-ului produselor neagricole, în limita a max. 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 euro.
Aici intră:
Descarca Ghidul solicitantului submăsura 4.2 GBER din cadrul PNDR 2014-2020:
Ghidul Solicitantului 4-2GBER by Claudiu on Scribd