Claudiu Zamfir
Dronele ar putea fi împiedicate să pătrundă în zone sensibile, cu ajutorul sistemului de geo-fancing, garduri geografice virtuale, potrivit unor propuneri de reglementări ale Comisiei Europene, a informat, vineri, executivul UE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro. În paralel UE a lansat vineri un apel de proiecte de 500.000 euro, dintr-un buget total de 9 milioane de euro, pentru firme și instituții publice care vor să contribuie la pregătirea sistemului de geo-fancing.
Comisia Eurpeană a cerut, vineri, Consiliului UE și Parlamentului European să aprobe propunerea de reglementare a utilizării dronelor pe teritorul Uniunii Europene, o inițiativă care datează din decembrie 2015.
Potrivit CE, mai mult de 1.200 de incidente legate de siguranță - inclusiv apropierea periculoasă a dronelor de avioane - au fost raportate în Europa în 2016, ceea ce subliniază necesitatea stringentă a unui cadru de reglementare modern și flexibil al UE.
”Prin urmare, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să convină asupra propunerii sale din decembrie 2015 de stabilire a unui cadru comunitar pentru drone” - anunță executivul european, în comunicatul remis StartupCafe.ro.
În așteptarea adoptării acestor reglementări, Întreprinderea comună de cercetare în domeniul gestionării traficului aerian a Uniunii Europene (SESAR) - care are rolul de a dezvolta următoarea generație a sistemului de gestionare a traficului aerian european - oferă astăzi o jumătate de milion de euro pentru a susține testarea serviciilor de geo-fancing.
Geo-împrejmuirea va putea împiedica în mod automat dronele să zboare în zone restricționate, cum ar fi vecinătatea aeroporturilor - crede CE.
"Dronele oferă oportunități enorme pentru noi servicii și firme și vrem ca Europa să fie lider mondial în domeniu. Sunt convinsă că reglementările moderne și flexibile vor da naștere unor noi lideri europeni în acest sector. Dar siguranța are mereu prioritate. Dacă nu ne mișcăm mai repede, apropierile periculoase ale dronelor de avioane ar putea avea urmări dezastruoase într-o zi. Prin urmare, invit Parlamentul European și Consiliul să convină rapid asupra propunerii noastre din decembrie 2015”, a spus comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.
Call-ul proiecte anunțat vineri de agenția europeană SESAR urmărește selectarea unui proiect care să demonstreze geo-îngrădirea activă a dronelor care zboară sub 500 de picioare (aproximativ 152 de metri).
Este nevoie ca utilizatorii de drone să primească informații actualizate despre zona restricționată la zbor, precum și alerte în timp real în cazul în care aceștia pătrund într-o astfel de zonă.
Principiul se va baza pe capabilitățile de geolocalizare care sunt sunt disponibile deja la dronele de pe piață. Sistemul de geo-fancing utilizează poziționarea prin satelit pentru a crea o graniță geografică virtuală și pentru a împiedica automat dronele să zboare aproape de anumite zone, cum ar fi aeroporturile.
Finanțarea se ridică la un pachet total de 9 milioane de euro, pe 15 luni, care a fost deja alocat proiectelor exploratorii pentru accelerarea dezvoltării conceptului de U-Space, cum ar fi identificarea automată a dronelor sau comunicarea de la dronă la dronă.
Pentru a putea participa la competiția de proiecte lansată de UE, firmele private și entitățile publice pot accesa documentele necesare pe site-ul oficial, AICI.
Termenul pentru transmiterea propunerilor la unul dintre proiecte este 15 noiembrie 2017, ora 11.30, ora Bruxelles-ului.
Printre activitățile eligibile pe care câștigătorii le vor putea desfășura în cadrul proiectelor finanțate de UE în domeniul geo-îngrădirii se numără:
Apel de Proiecte Drone by claus_44 on Scribd