Adi Iacob
Statele Unite și China s-au aflat mereu într-o competiție din multe puncte de vedere, iar pe măsură ce tehnologia avansează, ambele state investesc tot mai mult în acest domeniu, printre care și dezvoltarea inteligenței artificiale.
Analiștii de la CB Insights au publicat un raport care arată că SUA au fost depășite de China în finanțarea startup-urilor de inteligență artificială (AI). În 2017, investițiile chineze în acest sector au reprezentat 48% din finanțarea globală a startup-urilor AI, în comparație cu 38% pentru SUA, scrie The Verge.
China deține și unele avantaje naturale pentru ceea ce presupune dezvoltarea tehnologiei AI.
Pentru a algoritmii de inteligență artificială, sunt necesare cantități mari de date și nimic nu produce date precum oamenii. În comparație cu SUA, China are o populație uriașă de 1,4 miliarde de locuitori (circa 730 de milioane de utilizatori de internet), care oferă o multitudine de date și oportunități afacerilor din acest domeniu.
Sectorul chinez de AI are și sprijinul unui guvern central care poate transfera rapid resursele spre cei care dezvoltă algoritmi de inteligență artificială (spre deosebire de Casa Albă), iar abordarea mai relaxată a țării față de reglementările digitale înseamnă că firmele pot experimenta mai mult.
Dar aceste calități pot avea și dezavantaje. Atmosfera mai relaxantă de reglementare, de exemplu, este reflectată de faptul că un beneficiar major al finanțării AI în China sunt sistemele de recunoașterea facială.
Această tehnologie este răspândită în orașele din țară și este utilizată pentru orice, de la identificarea pietonilor la accesul în clădiri. Mai mult, această tehnologie a fost îmbrățișată de guvern ca instrument de supraveghere și urmărire. Acesta este un avantaj tehnologic pe care cetățenii americani probabil că nu vor să-l copieze.
Pe lângă recunoașterea facială, CB Insights notează că startup-urile din sectorul cipurilor din China sunt un alt mare beneficiar al finanțărilor. Startup-urile cum ar fi Cambricon (care a obținut finanțare de 100 milioane dolari în luna august a anului trecut), construiesc procesoare concepute pentru a face față cerințelor inteligenței artificiale.
Totuși, în timp ce China oferă mai mulți bani pentru startup-urile care construiesc cipuri AI, în Statele Unite există companii precum Qualcomm, Nvidia și Intel care varsă resurse în aceeași cauză.
În competiția AI — SUA versus China, chiar și atunci când există cifre, este dificil de desemnat un câștigător, cel puțin pentru moment.