Claudiu Zamfir
Firmele vor plăti contribuțiile sociale calculate la valoarea întreagă a salariului minim brut pentru angajații cu fracțiuni de normă care nu depășesc salariul minim, începând cu veniturile pe august 2017, prevede un proiect de ordonanță simplă pregătit de Guvern.
”Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat” - se arată în nota de fundamentare a Ministerului Finanțelor pentru proiectul de modificare a Codului fiscal.
Prin derogare de la Codul fiscal, măsura urmează să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Aceasta înseamnă că plata suplimentară va fi din sptembrie 2017 încolo.
Cota de contribuție de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă este de 15,8% pentru contribuția datorată de angajator.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru partea datorată de angajator.
Salariul minim brut pe țară este de 1.450 de lei în anul 2017.
Din această majorare suportată de angajatori, statul etimează că va câștiga în anul 2017 un plus de 190 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale și la contribuțiile pentru sănătate.
Ordonanța simplă este o măsură de urgență pe care Guvernul o poate lua în vacanța parlamentară, în baza legii de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe în anumite domenii stabilite de Parlament.
Proiect OG Part-Time by Claudiu on Scribd
Ministerul mai spune că au fost identificate anumite situații în care se află salariații pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Din corelarea acestor informații, Ministerul de Finanțe concluzionează că:
- există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial;
- 370 mii salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial;
- aproximativ 710 mii asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un
venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016);
- circa 282 mii persoane, desi aveau contract de muncă cu normă întreagă, erau înregistraţi la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adică la 60,2 % din salariul de baza minim brut de 1.250 lei (pe anul trecut).