CZ

Și sindicaliștii resping majorarea contribuțiilor la part-time: Pune presiune pe firmele corecte

Imagine principala
cas part time

Cartel Alfa, una dintre principalele confederații ale reprezentanților salariaților din România, critică dur ordonanța prin care Guvernul a majorat contribuțiile sociale sportate de firme pentru angajații part-time, considerând că măsura pune presiune suplimentară asupra angajatorilor de bună credință.

Sindicaliștii se alătură astfel patronilor de firme mici și mijlocii, reuniți în Consiliul IMM-urilor, care au criticat și ei majorarea fiscală pentru firme.

Potrivit Cartel Alfa, majorarea bazei de impozitare a contractelor de muncă cu timp parțial va afecta și firmele, și lucrătorii:

  • ”pe de o parte pune o presiune suplimentară asupra angajatorilor de bună credinţă, care pot avea o nevoie reală de personal angajat cu timp parţial, crescându-le costurile nejustificat,
  • pe de altă parte, prejudiciază interesele salariatului, care nu va beneficia la pensie de aceste contribuţii suplimentare plătite de angajator”.

Introducerea de mecanisme hei-rupiste, nediscutate în prealabil cu partenerii sociali, nu va face decât să încurajeze formele de muncă nedeclarată şi să culpabilizeze salariaţii şi pe cei care sunt contribuabili corecţi” - mai spun sindicaliștii Cartel Alfa, care au cerut de urgență discuții cu Guvernul.

Firmele vor plăti contribuțiile sociale calculate la valoarea întreagă a salariului minim brut pentru angajații cu fracțiuni de normă care nu depășesc salariul minim, începând cu veniturile pe august 2017, a decis, joi Guvernul, printr-o ordonanță.

Venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat” - se arată în nota de fundamentare a Ministerului Finanțelor pentru ordonața de modificare a Codului fiscal, prezentată de StartupCafe.ro luni.

Prin derogare de la Codul fiscal, măsura urmează să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2017. Aceasta înseamnă că plata suplimentară va fi din septembrie 2017 încolo.

Excepție de la aceste majorări de contribuții sociale vor face:

  • elevii sau studenții, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
  • ucenicii, potrivit legii, în vârstă de până la 18 de ani;
  • persoanele cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
  • pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, potrivit legii în vigoare la data pensionării, cu excepția pensionarilor care beneficiază de pensii în baza unor legi speciale, precum și a celor care cumulează pensia din sistemul public de pensii cu orice altă pensie stabilită într-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii;
  • salariații care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, dintre care unul este cu normă întreagă, iar baza lunară de calcul al acestuia este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Răspunde la întrebarea zilei pe StartupCafe.ro: 

Cum apreciezi decizia privind acest mod de plată al contribuției sociale?

Cota contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă este de 15,8% pentru contribuția datorată de angajator.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate este de 5,2% pentru partea datorată de angajator.

Salariul minim brut pe țară este de 1.450 de lei în anul 2017.

Din această majorare suportată de angajatori, statul etimează că va câștiga în anul 2017 un plus de 190 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale și la contribuțiile pentru sănătate.

Proiect OG Part-Time by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
3561
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri