Raluca Abrihan
Anul trecut a avut loc un atac cibernetic asupra Uber prin care datele a 57 de milioane de utilizatori ai aplicatiei au fost furate. În urma acestui incident compania a plătit hackerilor 100.000 de dolari pentru a muşamaliza atacul şi pentru a-i convige să steargă datele furate.
Furtul de date a fost făcut public abia acum, deşi evenimentul a avut loc în luna octombrie a anului trecut. Datele furate conţineau nume, adrese de email şi numerele de telefon a peste 50 de milioane de persoane care au folosit Uber, din întreaga lume, a nunţat companie, potrivit Bloomberg.
Alte date personale ale 7 milioane de şoferi au ajuns pe mâna hackerilor, aceste date conţineau inclusiv numere de înmatriculare ale maşilor.
Totusi, Uber sustine că nu au fost furate coduri numerice personale, date ale cardurilor sau detalii legate de calatoriile efectuate (precum destinaţiile la care se duceau pasagerii).
De asemenea, compania recunoaste ca avea obligaţia de a raprota autorităților si soferilor a caror date au fost furate acest incident, dar a hotarat in schimb sa plateasca hackerii ca informatiile furate sa fie sterse. Doi dintre angajatii Uber care s-au ocupat de această problema au fost concediati, intre timp.
Mai multe atacuri de acest gen au fost anuntate recent de companii precum: Yahoo sau MySpace.