Raluca Abrihan
În Romania sunt prezente peste 250 de companii cu activitate în domenii precum furnizare de servicii sau IT, care au angajat, până în acest moment, mai mult de 80.000 de specialişti. Toate aceste cifre clasează ţara noastră pe locul doi în regiune, în rândul celor mai atractive ţări pentru outsourcing (extrernalizarea de servicii), potrivit CBRE.
Numai în cursul anului 2016, numărul de angajaţi din sector a înregistrat o evoluţie de peste 10%, mai notează sursa citată
Conform informaţiilor analizate, România ocupă poziţia secundă în topul centrelor de outsourcing, după Polonia, cu peste 250 de companii care derulează activităţi de profil.
Raportul CBRE mai arată că peste 450.000 de angajaţi din Europa Centrală şi de Est lucrează în acest sector, ceea ce înseamnă că aproximativ 20% din total se afla în România.
Cele opt ţări analizate în raportul Business Services Destinations In Central Europe al CBRE, care include Polonia, România, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia sau Estonia dispun de aproximativ 2,5 milioane de studenţi şi nu mai putin de 600.000 de absolvenţi pregătiţi să intre în câmpul muncii. Polonia dispune de o resursă de 1,4 milioane de studenţi, cu România aflată pe locul secund în regiune, cu aproximativ 500.000 de studenţi, urmate de Ungaria, cu aproximativ 300.000.
Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care ţara noastră se află pe primul loc la nivel european şi pe locul saşe la nivel global în ceea ce priveşte numărul de specialişti IT raportat la totalul populatiei. (raport A.T. Kearney’s Global Services Location Index 2016).
Bucureştiul atrage jumătate din specialiştii în outsourcing
Jumătate din numărul total de angajaţi în outsourcing din România lucrează în Bucureşti, potrivit datelor CBRE, printre cele mai mari companii prezente în capitală numărandu-se Genpact, CGS, Webhelp, HP, Oracle, Ericsson sau Stefanini.
“Atractivitatea Bucureştiului este dată în primul rând de numărul ridicat de studenţi din universităţile şi facultăţile din oraş. La nivelul Capitalei exista 34 de universităţi, cu numeroase programe şi specializări, în care sunt înscrişi peste 170.000 de studenţi, unde peste 42.000 sunt absolvenţi pregătiţi să intre în câmpul muncii. În ultimii ani, România s-a remarcat la nivel european şi a devenit o destinaţie pentru companiile specializate în outsourcing, fiind locul în care, doar la nivelul Bucureştiului, lucrează aproximativ 40.000 de specialişti”, a declarat Mihai Paduroiu, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office în cadrul CBRE Romania.
Peste 30.000 de angajaţi lucrează în outsourcing în Cluj-Napoca şi Iaşi
Un număr de peste 20.000 de angajaţi lucrează în outsourcing în Cluj-Napoca, al doilea oraş ca mărime din România, pentru companii precum EBS, Betfair, iQuest, 3Pillar Global sau Emerson, mai arată raportul Business Services Destinations în Central Europe.
În Cluj-Napoca se regăsesc 10 universităţi, cu diferite profituri şi specializări, care atrag anual peste 80.000 de studenţi şi generează anual peste 14.000 de absolvenţi.