Raluca Abrihan
Comisia de buget-finanțe a Senatului propune amânarea obligativității firmelor plătitoare de TVA de a introduce plata defalcată a taxei, dacă nu au contracte cu statul. De asemenea, comisia a respins majorarea contribuțiilor sociale pentru contractele part-time și supraaciza la carburanți. Deciziile senatorilor din comisie împotriva măsurilor adoptate anterior de Guvern NU sunt definitive.
Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat a decis că plata defalcată a TVA se va aplica din 2018 doar firmelor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor plătitoare de TVA devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019, explică pe pagina de Facebook senatorul PNL Florin Cîţu. El anunţă că a votat împotriva acestui amendament şi susţine că “singura soluţie este să nu se aplice acesastă lege”, varianta propusă de senatorii PNL fiind ca TVA defalcată să devină opţională pe o perioadă de timp nedeterminată.
“A fost respins amendamentul meu prin care aplicarea legii cu TVA defalcat devenea optionala pe o perioada de timp nedeterminata. PSD a introdus un amendament si a fost aprobat prin care TVA defalcat se va aplica doar companiilor care fac contracte cu statul iar pentru restul companiilor devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019. (am votat impotriva deoarece eu cred ca singura solutie este sa nu se aplice aceasta lege)
Aceasta este situaţia acum. Totul se poate schimba la votul din plen. De aceea este nevoie de presiune din partea dumneavoastră, societatea civilă, pentru a ne asigura că ceea ce am reuşit astăzi nu este întors în plen sau la Camera Deputaţilor”, mai scrie Florin Cîţu.
Propunerea PSD va fi prezentată în această formă plenului Senatului, pentru a fi votată. Senatul este însă doar prima cameră, Camera Deputaţilor fiind cea decizională.
De asemenea, contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere ar urma să fie înlocuită cu un avertisment, potrivit unuia dintre amendamentele adoptate.
De asemenea, ”Comisia a dat raport negativ pentru ordonanţa care face plata contribuţiilor pentru contracte part time să fie la nivelul celor pentru contracte full time (am votat pentru raport negativ)”, a mai spus Cîțu. În luna iulie, Guvernul a decis printr-o ordonanţă că firmele vor plăti contribuțiile sociale calculate la valoarea întreagă a salariului minim brut pentru angajații cu fracțiuni de normă care nu depășesc salariul minim, începând cu veniturile pe august 2017.
Totodată, comisia propune ca și supraacciza de 32 de bani la carburanți, decisă de Guvern în 30 august, să fie eliminată.
Cele 3 rapoarte merg în plenul Senatului, care le poate aproba sau respinge.