Raluca Abrihan
Startup-urile europene din tehnologie au primit, anul trecut, investiţii de peste 25 miliarde de euro, în peste 3.400 de tranzacţii, arată datele unui raport realizat de Tech.eu. Marea Britanie rămâne pe primul loc în topul ţărilor cu cele mai mari finanţări acordate firmelor mici aflate la început de drum. Iată care au fost domeniile care au atras cei mai mulţi bani.
Raportul a identificat peste 3.420 de tranzacţii la nivelul anului trecut, prin care startup-urile tech din Europa (sunt incluse şi Turcia şi Israel) au obţinut finanţări, o cifră în uşoară scădere faţă de 2016. In cadrul acestor tranzacţii startup-urile au primit in total 25 de miliarde miliarde de euro, cu mult mai mult faţă de anul anterior, când valoarea totală a tranzacţiilor era de 16,2 milirde de euro ceea ce înseamnă că anul trecut firmele au obţinut runde de investiţii mai consistente.
Cei mai mulţi bani s-au dus către firmele cu produse sau servicii din domenii precum (în ordinea volumului de investiţii atrase):
Cele mai mari investiţii au fost făcute în startup-uri din: Marea Britanie (7,3 miliarde euro), Germania (4 miliarde euro – care urcă dou poziţii în acest clasament), Israel (3,2 miliarde euro), Franţa (2,9 miliarde euro – dar este ţara cu cele mai multe finanţări), Suedia (1,8 milirde).
Marea Britanie rămâne pe primul loc în acest clasament, la fel ca în 2016, după ce, anul trecut, a înregistrat 13 runde de finanţare de peste 100 milioane de euro în startup-uri britanice.
Cei mai activi investitori în startup-uri tech, la nivel european au fost aceleaşi fonduri private ca în anul anterior: Bpifrance, Gründerfonds, Index Ventures şi Kima Ventures.
Startup-urile care au atras cele mai mari investiţii atrase sunt: Roivant, Delivery Hero, Improbable, Deliveroo.