Cum iti poti inregistra startup-ul in Statele Unite de la distanta si la ce te ajuta sa ai o firma in SUA
Sa iti deschizi o firma in Statele Unite nu este foarte costisitor. Dar, atentie: taxele difera de la stat la stat! Durata infiintarii unui startup acolo este de aproximativ 6 saptamani. StartupCafe.ro a stat de vorba cu managerul unei companii care ofera consultanta celor interesati sa isi faca o firma in SUA pentru a afla care sunt pasii necesari, costurile si, bineinteles, avantajele si dezavantajele.
Rebecca Bextel este Managing Member Mountain Business Center, companie de consultanta si intermediere pentru antreprenorii straini care vor sa isi deschida o firma in Jackson, Wyoming, SUA.
De ce ar ar trebui sa ia in calcul un startup din Romania poisibilitatea de a-si deschide o firma in Statele Unite?
Sunt aproximativ 22 de milioane de romani, iar in State, 321 de milioane de americani, venitul mediu in Romania este undeva pe la 21.000 de dolari/an, in america venitul mediu este de 57.000 de dolari pe an.
Din pacate nu mai producem foarte mult in America, suntem o economie bazata pe consum. Asa ca, achizitionam lucruri, cumparam servicii si asta tine economia in miscare. Ne bazam pe ideea ca avem mai multi consumatori care cheltuie mai multi bani.
Care sunt principalii pasi pe care trebuie sa ii parcurga un startup romanesc pentru a-si deschide o firma in SUA?
Sunt foarte multi oameni in intreaga lume dispusi sa plateasca pe altii sa ii ajute sa isi infiinteze o firma, pe hartie. Dar cu ce ii va ajuta acesta? Nu cu mare lucru. Ok, ai o afacere pe hartie, in America. Dar scopul tau ar trebui sa fie sa poti face incasari de la clientii americani, cei peste 320 de milioane de oameni care sunt dispusi sa plateasca pentru un serviciu.
Astfel ca, vei avea nevoie de un cont bancar in America pentru o afacere locala si de toate masurile legale prin care poti sa detii un astfel de cont. Deci, in primul rand trebuie infiintata firma; daca apelezi la compania noastra, Mountain Business Center, din Jackson, Wyoming, aceasta firma va avea sediul in Wyoming - care este un stat ce nu percepe taxe si este considerat unul dintre statele care incurajeaza cel mai mult mediul antreprenorial, dintre cele 50 de state americane.
Asa ca, iti infiintezi o firma in Wyoming, obtii un EIN (Employer Identification Number), adica un numar de identificare al angajatorului, care este si numarul de identificare al serviciului fiscal de stat. Eu, spre exemplu, detin 4 afaceri si totodata detin 4 EIN-uri.
Apoi, vei obtine numarul de impozitare personal. Eu sunt cetatean american, drept urmare, cand m-am nascut eu am obtinut automat un cod numeric personal, dar pentru romani sau oricine din lume, care vin sa isi deshida o afacere in America va fi nevoie de un cod individual de identificare si impozitare, numit ITIN, similar rolului fiscal din Romania, care nu iti da dreptul de a fi salariat in America. Asa ca, poti sa ai o firma in America, dar nu vei putea sa te muti acolo, sa te angajezi, sa primesti un salariu si sa beneficiezi de asigurari sociale.
Apoi, iti vei deschide un cont bancar. Aceasta este cea mai importanta parte a intregului proces. Toti cei cu care am discutat, dar care au mai lucrat si cu alte firme si-au dat cu capul de pereti in ultimele sase luni, pentru ca cel mai mare obstacol este acela de a-si deschide un cont bancar in America, de la distanta.
Cand o companie americana face afaceri cu o companie straina cea din America va dori sa faca platile printr-o banca americana. De exemplu, am un client din India, care a trait in America timp de 15 ani si a hotarat sa lucreze pe cont propriu, si-a deschis o companie de tehnologie si a obtinut un contract profitabil. O parte a contractului ii impunea sa aiba un cont bancar american.
O parte a motivului tine de faptul ca, daca o companie il plateste, iar el nu isi indeplineste obligatiile, este mai usor pentru ei sa isi recupereze banii. Daca transfera banii direct in India, sau daca i-ar transfera direct in Romania ar simti ca pierd controlul situatiei. Daca detii o companie in Wyoming, chiar daca locuiesti in Romania, dar detii un cont bancar in Wyoming, esti oarecum pe picior de egalitate cu oricine altcineva, esti in competitie pentru aceleasi resurse.
*Mentiune importanta: pentru toate acestea ai nevoie sa detii un pasaport valid.
Sa discutam putin si despre costuri. Cat de costisitor este sa iti deschizi o firma in SUA?
Depinde de serviciile de care au nevoie. Pe scurt, e nevoie de circa 1.300 de dolari pentru un pachet complet si e nevoie de 6 saptamani. Dar daca esti deja posesorul unui ITIN, perioada de infiintare a firmei este de doar 2 saptamani.
Pasii concreti si costurile:
depunerea unei cereri de infiintare a firmei - Limited Liability Company (echivalentul unui SRL) - aprobarea dureaza circa o ora, sau "Corporation" (de tip corporatie, echivalent al SA) - aproabarea dureaza circa 5 zile lucratoare
te inregistrazi ca raspunzator legal pentru firma ta (cost 100 dolari/an)
inregistrarea unei adrese fizice a firmei in statul in care iti infiintezi firma
aplici pentru EIN
plata unei taxe catre Secretarul de Stat (al statului in care iti infiintezi firma) ¬ 100 de dolari (similar unei taxe de timbru
obtinere ITIN
deschiderea unui cont bancar intr-o banca din Statele Unite - este nevoie de un depozit initial de 100 de dolari
*taxele percepute de conmapania de consultanta care intermediaza deschiderea firmei sunt de aproximativ 1.000 de dolari
De ce ar vrea un investitor american sa investeasca intr-un startup romanesc?
Aproape jumatate din populatia de aici are varste intre 25 si 54 de ani, asa ca aveti o forta de munca importanta. De asemenea, sunteti numarul 1 in sectorul serviciilor. Asa ca, aveti o economie in crestere, dar, din pacate, Romania este sufocata de coruptie, cel putin de asta inteleg ca va plangeti cel mai mult. In Wyoming nu exista coruptie. In America mai exista, dar mai degraba la nivel federal.
Avantajul romanilor ar fi ca ar avea de a face cu peste 321 de milioane de oameni, cu un venit de doua ori mai mare, iar investitorii americani cauta noi oportunitati. Oamenii nu sunt interesati sa isi depoziteze banii in banci, vor sa isi investeasca banii, sunt in cautarea unui startup, in cautare de noi oportunitati.
De ce isi doreste lumea in continuare Silicon Valley?
In Silicon Valley sunt investitorii. Dar atentie, sunt state americane in care impozitele pe venit sunt foarte mari. Printre acestea se numara si California, unde acest impozit este de 13,5%. Insa nu te impiedica nimeni sa iti deschizi o firma intr-un stat ca Wyoming, unde nu ai impozite pe venit si sa cauti investitori in orice alt stat american.
Cat de important este pentru firma romaneasca, daca isi doreste sa obtina investitii americane, sa aiba si un sediu si in SUA?
Eu n-as investi niciodata intr-o companie daca n-as avea acces la contul ei bancar. Eu investesc in companii, sunt antreprenor. Daca ma suni din Romania si ma intrebi daca vreau sa investesc in compania ta dar trebuie sa iti trimit banii intr-un cont bancar din Romania, n-as face-o. Ai un cont bancar si o firma in State si pot cu usurinte sa iti scriu un CEC pentru ca am incredere ca in caz de vreo neregula am acces la datele si contul tau si pot sa te verific si sa ne judecam, voi lua in considereare sa fac investitia.
Scurta analiza SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats) a ecositemului romanesc de startup-uri:
Cum ar putea tarile aflate inca la inceput in ceea ce priveste industria startup-urilor sa incurajeze antreprenorii aflati la inceput de drum?
Sa isi rasplateasca oamenii pentru munca lor, sa isi poata imbunatati nivelul de trai. Pentru mine ar fi extrem de descurajator sa stiu ca muncesc foarte mult si nu ajung nicaieri. Renuntati la birocratie, lasati-i pe oameni sa pastreze mai mult din profitul lor. Faceti sa le fie mai usor oamenilor sa isi asume riscul pentru investita capitalurilor, a timpului si sa aiba curajul sa lucreze pentru ei, nu doar pentru altii. Acest lucru ar aduce beneficii tuturor.
Riscuri? Se ignora multitudinea de riscuri ce implica asa o mutare.In primul rand, e ciudat ca statul folosit nu e Delaware, super-recomandat pentru startup-uri IT in US.In al doilea rand, nu infiintarea si costul initial (1600$) e problema, ci desfasurarea activitatii.Ce faci la un audit IRS?Cine iti tine contabilitatea?Lucrezi cu 2 firme (una Romania-una US)? Ei bine, ANAF-ul tocmai se perfectioneaza pe analiza dosarelor de transfer de cost.Taxele US sunt mult mai mari decat taxele RO, mai ales la nivel de firme mici.Ca firma US este dat mult mai usor in judecata acolo.Deci mutarea asta pare utila pentru firme mari (care deja intreba un consultant de chestia asta, nu se informeaza dintr-un articol de pe net de reclama) sau pentru firme foarte mici (care practic nu renteaza sa se lege nimeni de ei).
vedeti si recenziile din USA :) Vedeti recenziile de pe Google maps: https://www.google.fr/maps/place/Mountain+Business+Center/@43.47027,-110.7914518,169a,20y,202.06h/data=!3m1!1e3!4m7!3m6!1s0x535310990c717bff:0x46ba0332bc9cb649!8m2!3d43.468321!4d-110.792275!9m1!1b1?hl=ro