Luminita Pirvu
Peste jumătate din IMM-urile care exportă la nivel european au înregistrat o creștere mai mare a veniturilor în ultimii trei ani. În România IMM-urile care exportă generează 35% din totalul cifrei de afaceri realizată de companiile active.
De asemenea doar 20% dintre IMM-urile românești desfășoară în prezent activități de export, contribuind cu 25% la exporturile totale din România potrivit unui studiu realizat de UPS și Kantar Millward Brown.
Majoritatea IMM-urilor exportatoare activează în industriile prelucrătoare comerț, transportui, IT&C și agricultură.
De asemenea din cele 20 de miliarde de euro cat reprezinta investitiile companiilor active din Romania, IMM- urile reprezinta 58% din aceasta suma
Conform studiului, majoritatea IMM-urilor exportatoare este localizată în București și Regiunea de dezvoltare Vest, care include județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș Severin.
Topul județelor cu activități de export:
Din cele 52.000 de IMM-uri analizate în studiul UPS, cele mai multe sunt concentrate în regiunea București-Ilfov (23,4%), urmată de Nord-Vest (14,4%), Centru (13,1%), Sud-Muntenia (11,1% ), Nord-Est (10,8%), Vest (9,0%) și Sud-Vest (6,7%).
„IMM-urile care exportă înregistrează o creștere mai mare a veniturilor și sunt mai încrezătoare în viitor.De altfel un studiu UPS la nivel european publicat la începutul acestui an arată că peste jumătate din întreprinderile mici care exportă au înregistrat creșteri ale veniturilor în ultimii trei ani”, a declarat Jim Kearney, Managing Director UPS Romania, Ungaria și Grecia.
În România sunt înregistrate 567 900 de afaceri mici și mijloci . Specialiștii în cercetare de piață de la Kantar Millward Brown au analizat companiile active din România (pe baza datelor oficiale publicate). Studiul include informații de la 52.000 de IMM-uri care au depus ultimul bilanț contabil în 2016, au între 10 și 249 de angajați şi o cifră de afaceri până în 50 de milioane de euro.
Analiza a avut ca scop crearea unei hărți regionale a principalelor IMM-uri exportatoare din România, concentrându-se pe regiunile de dezvoltare București-Ilfov, Centru, Sud-Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Vest, Sud-Vest.