Adi Iacob
Parlamentarii europeni şi reprezentanţii statelor membre au convenit o revizuire a legislaţiei pentru combaterea spălării banilor, care a fost extinsă la firme care deţin, stochează şi transferă monede virtuale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Bloomberg. Aceste afaceri vor fi obligate să identifice clienţii şi să raporteze orice activitate suspectă.
Nivelul de îngrijorare din Europa este în creștere în timp ce bitcoin a obţinut o recunoaştere mai mare odată cu lansarea, duminică, a tranzacţiilor cu contracte futures pentru bitcoin la bursa operată de CME Group. În urmă cu o săptămână, bursa concurentă operată de Cboe Global Markets a introdus contracte futures similare.
Germania s-a alăturat iniţiativei din partea mai multor guverne europene, condusă de Franţa, pentru reglementarea bitcoin la nivel global, pe fondul îngrijorării că cea mai populară monedă virtuală este folosită pentru spălare de bani, trafic de droguri şi terorism.
Ministrul german de Finanţe a salutat o propunere a ministrului francez de Finanţe, Bruno Le Maire, de a cere omologilor săi din G20 să ia în considerare introducerea unor reglementări comune pentru bitcoin.
De asemenea, guvernul italian își exprimă îngrijorările și este deschis pentru discutarea unor reglementări, în timp ce Uniunea Europeană va introduce reguli susţinute de Marea Britanie pentru bitcoin.
”Este justificat să discutăm riscurile speculative ale monedelor virtuale şi impactul acestora asupra sistemului financiar, la nivel internaţional. Următoarea reuniune a miniştrilor de Finanţe şi a reprezentanţilor băncilor centrale din G20 ar fi o oportunitate bună pentru a face acest lucru”, se arată într-un răspuns trimis pe email de Ministerul german de Finanţe.
Bitcoin a fost creată în 2008, în urma crizei financiare mondiale, ca alternativă la bănci şi monedele emise de guverne.
Ultimul nivel record atins de moneda virtuală a fost de 20.000 de dolari — luni.
Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz şi Robert J. Shiller, au denunţat luna trecută bitcoin, primul afirmând că ar trebui interzisă, pentru că nu are un rol util societăţii, în timp ce cel de-al doilea a spus că atracţia pentru moneda virtuală seamănă cu cea a unui firm cu mistere, care atrage oamenii care vor să ocolească sistemul.
Supraveghetorul financiar al Germaniei, Bafin, a transmis avertismente, de asemenea, luna trecută, despre riscurile criptomonedelor pentru consumatori. Elisabeth Roegele, directorul executiv al Bafin de supraveghere a valorilor mobiliare, a declarat într-un discurs din 30 noiembrie că reglementarea la nivel național nu este suficientă din cauza dimensiunii internaționale a monedelor digitale. "În special Internetul nu cunoaște frontierele naționale", a spus Roegele.
Sursa: Bloomberg