Luminita Pirvu
Firmele private din România au majorat salariile și bonusurile angajațiilor în primele nouă luni ale anului 2017 comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. De asemenea numărul angajărilor în mediul privat a crescut în 2017.
Salariile medii din sectorul privat au crescut, astfel, cu 5% în perioada ianuarie-septembrie 2017, faţă de acelaşi interval din 2016. Creşterea a fost în principal susţinută de majorarea salariului minim brut pe economie de la începutul anului, care s-a reflectat în evoluţia pozitivă a salariilor, potrivit Smartree Workforce Index, analiză realizată de firma de HR, Smartree.
Distribuţia creşterii a fost inegală, raportat la cele trei trimestre, cu o creştere medie de 12% în primul trimestru al anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, 2% în cel de-al doilea trimestru şi menţinerea valorilor medii salariale în T3.
Deşi salariile au rămas constante în al treilea trimestru, bonusurile au crescut cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, potrivit analizei Smartree.
În ceea ce priveşte primele nouă luni ale lui 2017, valoarea bonusurilor oferite de firme a cunoscut acelaşi trend pozitiv, înregistrând o creştere de 12%. Acest lucru s-a văzut şi în evoluţia pozitivă a indicelui de bunăstare a angajaţilor, care a crescut cu aceeaşi valoare procentuală.
De asemenea, numărul angajărilor s-a majorat, în medie, cu 13% în această perioadă, pe fondul creşterii economice înregistrate în prima parte a anului.
Distribuţia pe cele trei trimestre arată creşteri de peste 10% a numărului de angajări în fiecare trimestru. Potrivit datelor Smartree, industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări sunt in domeniile: pharma, echipamente medicale, telecomunicaţii, dezvoltare aplicaţii software sau producţie componente auto.
La nivelul firmelor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluţia numărului de angajaţi şi evoluţia salariilor, a crescut cu 10% în primele nouă luni ale anului.
Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de firme, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.