CZ

Financial Times: România, destinație pentru investițiile tech. 6 motive esențiale

Thumbnail

România a ajuns o destinație populară pentru investițiile și start-upurile din tehnologie, scrie, marți, publicația internațională Financial Times. În articolul jurnaliștilor britanici, Eric Friedman, co-fondator al companiei americane Fitbit, spune ce la impresionat și l-a făcut să vină cu investiții în România.

”Cum a devenit România o destinație tech populară” - titrează Financial Times, sub semnătura jurnalistului britanic Andrew MacDowall, care menționează recenta achiziție a producătorului de ceasuri intelgente cu origini românești Vector Watch de către compania americană de wearables Fitbit.

"Cel mai impresionant și mai convingător este numărul de tineri antreprenori de tehnologie, puști de douăzeci și ceva de ani, care au imaginația și puterea de a provoca un ecosistem global de start-upuri. Evoluția scenei de start-upuri de tehnologie în România este foarte bună. Noi fonduri de investiții și business angels sprijină tot mai multe start-up-uri bazate pe tehnologie", crede Friedman, citat de Financial Times.

Prin achiziționarea Vector Watch, compania americană - celebră pentru bărățările sale inteligente- vrea să utilizeze prezența pe care o avea start-upul în 27 de țări, pentru a-și consolida prezența în Europa, Orientul Mijlociu și Africa și pentru a ridica un centru de dezvoltare la București - a mai spus Friedman.

Din discuțiile cu mai mulți antreprenori români, Financial Times identifică avantajele de a deschide start-upuri tech în România:

  1. Piața internă de 20 de milioane de locuitori,
  2. Este una dintre economiile europene care cresc cel mai accelerat,
  3. Tineri absolvenți care vorbesc limbi străine,
  4. Moștenirea comunistă a universtăților de excelență în știință, matematică, tehnologie,
  5. Apartenența la Uniunea Europeană (accesul la Piața Unică),
  6. Costul vieții este destul de scăzut (în București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov chiriile sunt la jumătate față de Berlin).

Dezavantajele României:

  1. Sunt totuși puține surse de investiții private. Investițiile în start-ups se bazează prea mult pe granurile de la stat sau UE.  
  2. Sunt puțini investitori pentru stadiile seed și serie A, de 50.000-100.000 euro, respectiv, 300.000-500.000 euro.
  3. Comunitatea de business angels nu este foarte dezvoltată și duce lipsă de transparență.
  4. Antreprenorii români (fondatori) nu prea au experiență în dezvoltarea unei afaceri.

Financial Times a vorbit cu antreprenori români și experți ca Peter Barta, Mircea Vadan, Bogdan Ceobanu, Adrian Pica. Articolul mai menționează startupuri și companii de investiții din România sau cu rădăcini românești, ca UiPath, Gecad Ventures, Sound Hero, Clever Taxi, RAV Antivirus, dcs plus, Dagadam Watch, LiveRail.

Citește mai mult pe Financial Times

Parallax

Vizualizari
2793
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri