Raluca Abrihan
Într-o postare pe Facebook, Mark Zuckerberg vorbeşte despre câteva dintre planurile pe care le are reţeaua de socializare în acest an, unul dintre ele este acela de a acorda o atenţie sporită monedelor virtuale şi posibilităţii ca Facbook să găsească o modalitate de a folosi aceste criptomonede. Totuşi el atrage atenţia că acest domeniu vine şi cu un risc important.
Una dintre cele mai importante dileme în tehnologie la momentul actual este legată de ideea de centralizare versus descentralizare. Mulţi dintre noi am intrat în acest domeniu al tehnlologiei tocmai pentru că am crezut că poate fi o forţa a descentralizării, care să acorde mai multă putere oamenilor. În anii 1990 şi 2000, cei mai mulţi credeau că tehnologia va fi o forţă a descentralizării.
Dar azi, mulţi şi-au pierdut încrederea în acea promisiune. Odată cu creşterea unui număr mic de companii IT foarte mari – şi a guvernelor care se folosesc de tehnologie pentru a-şi urmării cetăţenii – majoritatea a ajuns să creadă că tehnologia a reuşit doar să centralizeze puterea, mai degrabă decât să o descentralizeze.
Însă, au apărut trenduri care contrazic acest lucru – precum criptarea şi critomonedele – care iau puterea din mâinile sistemelor centralizate şi o pun înapoi în mâinile oamenilor. Dar, acestea vin cu riscul de a deveni greu de controlat. Sunt intersat să aprofundez şi să studiez aspectele pozitive şi negative ale acestor tehnologii şi cum să le folosim cât mai bine prin serviciile pe care le oferim - scrie Mark Zuckerberg, pe pagina lui de socializare.
În postarea sa, şeful Facebook recunoşte că reţeaua de socializare are încă destul de multe probleme care trebuie reparate şi la a căror rezolvare va lucra în acest an, probleme precum: protejarea utilizatorilor împotriva abuzurilor şi urii, apărarea împotriva ingerinţelor statelor naţionale şi asigurarea ca timpul petrecut pe Facebook este un timp bine petrecut.
Lumea pare îngrijorată şi scindată. Iar Facebook are încă mult de lucru, spune Zuckerberg.
Cât despre planurile personale, din care mulţi antreprenori ar putea să se insipre, el mai spune:
În fiecare an îmi stabilesc o provocare personală, de a învăţa cate ceva nou. Am vizitat fiecare stat american, am alergat 365 de mile (n. red. peste 580 de km), am construit AI (inteligenţă artificială) pentru casa mea, am citit 25 de cărţi şi am învăţat mandarina.
Am început toate acesta prin 2009. Primul an în care economia era într-o gravă recesiune şi Facebook nu era încă profitabil.
Citeste si: