Raluca Abrihan
Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România spun că noile modificări aduse la Codul Fiscal, în special transferul contribuţiilor de la angajat la angajator, vor aduce pierderi în domeniul în care activează de până la 2 milioane de euro şi vor afecta circa 6.000 de dezvoltatori de jocuri. Totodată, asociaţia vine cu o primă propunere concretă, după ce şi alte asociaţii din IT au atras atenţia asupra pierderilor cauzate în industrie de aceste măsuri – scăderea cotei contribuțiilor sociale.
”Conform datelor de care dispunem, strict pe componenta companiilor care dezvoltă jocuri video în România sunt în prezent aproximativ 6.000 de angajaţi.
In condiţiile în care statul roman nu va promova o măsura reală de compensare a efectelor negative ale OUG 79/2017, politicile investiţionale vor fi serios afectate, ceea ce se va traduce şi într-o limitare a posibilitatilor de creştere a numărului de angajaţi.
Mai mult, în conditiile în care nu toate companiile vor putea acoperi costurile necesare majorarii salariilor brute astfel incat veniturile nete sa ramana la acelasi nivel ca in prezent, este foarte posibil sa asistăm la o dinamică negativă a numărului de angajaţi. Efectul final este în acest caz unul de stimulare a migraţiei lor în plan extern. O evoluţie care nu este dorită în prezent de angajaţi şi care nu ar fi benefică nici pentru companii, nici pentru economia românească în general. Nu uitaţi că vorbim de un personal puternic calificat, programatori IT, în pregatirea cărora statul şi companiile au investit şi care genereaza o valoare economică adaugată importantă” - spune Cătălin Butnariu, Președinte RGDA.
Asociaţia lansa ieri un apel către Guvern prin care cere ministrului de Finanţe şi premierului “să adopte singura soluție reală care că va compensa în termeni reali efectele negative ale Oug 79/2017 pentru industria dezvoltatorilor de jocuri video: diminuarea cotei contribuțiilor sociale la 20,5% “. Această fiind prima propunere concretă a unui sector din industria IT, după mai multe insistenţe ale altor asociaţii aspupra necesităţii găsirii unor soluţii care să acopore costurile impuse de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, care ar creste cu circa 6,5% costul per angjat în industria IT (dacă angajatorul va acoperi cheltuielile angajaţilor).
“Strict pentru domeniul dezvoltatorilor de jocuri discutam despre o pierdere de 1-2 milioane Euro anual în cazul în care industria decide să compenseze total impactul OUG 79. Altfel spus, peste 1% din cifra de afaceri anuală”, a mai adăugat Butnariu.
Asociaţia patronilor din software anunţa, la începutul acestei săptămâni, că de la 1 ianuarie 2018 cei peste 35.000 de angajați, câţi numără industria IT din România, în total, pot pierde 3.000.000 euro lunar ca urmare a modificării legislației
În plus, creșterea solidă de 15% a cifrei de afaceri din sector de anul acesta, precum și depășirea pragului de venituri de 4 miliarde EUR nu se mai pot repeta și în 2018, în condițiile actuale.
Vezi şi: