Claudiu Zamfir

VIDEO Condica de prezență: Un startup românesc vine cu 4 soluții electronice pentru firme

Thumbnail

Un startup românesc lansează 4 soluții electronice de condică de prezență și spune că vor ajuta firmele să-și îndeplinească obligațiile legate de evidența zilnică a orelor de lucru ale angajaților, conform noilor prevederi ale Codului muncii.
 

Pe Clement Nicolaescu, fondator și CEO al firmei IM City, l-am găsit la târgul de tehnologie Internet & Mobile World, de la București.

IM City HR este o soluție care permite firmelor să-și țină situația orelor de lucru pentru angajați, așa cum solicită legea” - susține antreprenorul bucureștean.

El spune că a gândit soluțiile de pontaj inclusiv pentru situațiile cu angajați cu așa-numitul program flexibil, cum sunt agenții de vânzări, care călătoresc și nu pot să vină neapărat la sediul firmei să semneze condica de prezență.

”Pentru că situația este diversă, firmele sunt de diferite dimensiuni, dar cu atât mai mult angajații sunt în diverse locuri sau unii au, alții nu au acces la calculator, noi am abordat mai multe variante:

  • Pagină web. Angajații care au în față un calculator pot să-și ponteze orele lucrate.
  • O aplicație petru smartphone, prin care angajatul bifează când vine și când pleacă de la lucru.
  • O soluție cu mesaj SMS - pentru cei care nu au acces la smartphone, dar care au un telefon mobil obișnuit.
  • Sistem hardware - gateway, care va fi utilizat pentru mai multe interacțiuni urbane, dar și pentru acest pontaj, astfel încât angajații, când vin la serviciu, să poată bifa intrarea și ieșirea cu ajutorul unui tag sau al unui smartphone. În final va rezulta o statistică utilă și pentru angajatori și pentru aplicarea legii”.

Firma produce singură partea de software, dar pentru hardware apelează la furnizori din China sau Turcia, pentru diferite componente, pe care startup-ul românesc le integrează potrivit nevoilor și cerințelor firmelor care vor să-și îndeplinească astfel obligațiile legale.

”Clienții noștri sunt firmele mici și mijlocii, care vor să răspundă noilor prevederi din Codul Muncii. Marile corporații oricum au sisteme de acces și pontaj electronice, pe care și le mai adaptează singure, dacă e nevoie” - ne-a mai spus Clement.

Ca model de business, el se gândește la un sistem freemium, în care firmele mici să poată utiliza gratuit anumite servicii online, dar contra cost vor putea obține specificații suplimentare, cum ar fi statistici sau alte elemente legate de pontaj.

Sistemele de gateway, pe lângă costurile cu aparatele, ar urma să aibă tarife în jurul a 2 euro pe lună, per angajat, iar celelalte sisteme, 1 euro și 50 de cenți pe lună - se gândește acum antreprenorul.

Afacerile lui Clement Nicolaescu erau până acum în zona de soluții de transmisiune live a conferințelor și evenimentelor pentru companii și de smart city, dar de câteva luni s-a hotărât să răspundă nevoilor generate în piață de modificările de Cod al muncii operate de Guvern. Investiția în start-up se ridică până acum în jurul a 50.000 de euro, bani proveniți din celelalte afaceri, mai afirmă antreprenorul.

”Firma noastră este pe domeniul de smart city și nu-și propunea să se ocupe de fișele de pontaj, dar legislația s-a schimbat, a devenit obligatoriu ca orice firmă din România să aibă un sistem care înregistrează începerea și terminarea orelor de program pentru angajații lor și noi ne-am mobilizat și am mutat focusul nostru pe o soluție pentru această solicitare din partea legii” - a mai spus Clement Nicolaescu, de la firma IM City.

Cum s-a modificat Codul muncii - fișe de pontaj

Firmele trebuie să țină la locul de muncă și evidența începerii orelor de lucru ale salariaților, conform unei recente modificări a Codului muncii, care a generat nedumerirea unora dintre patronii din România, mai ales în domenii în care salariații nu sunt într-un flux de producție cu ore clare, care să depindă de firmă sau de lucrători.

”Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru” - prevede art 119 din Codul Muncii, modificat recent de Guvern, prin Ordonanța de urgență 53/2017.

Până la această modificare, articolul 119 din Codul muncii nu prevedea evidența orei de începere și de terminare a lucrului pentru fiecare salariat:

”Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului Inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat” - se prevedea înainte art. 119 din Codul muncii.

StartupCafe.ro a solicitat Ministerului Muncii explicații suplimentare privind posibilitatea prin care firmele își pot respecta aceste obligații. Statul ne-a trimis umătorul răspuns:

Pontajul pe legea nouă: Am dat Ministerului Muncii 3 exemple de lucrători și ne-a trimis o explicație

Parallax

Vizualizari
4432
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri