Adi Iacob

Profesor de business la Harvard: Au Bitcoin și celelalte monede digitale viitor?

Thumbnail

Un profesor de business de la Harvard a abordat fenomentul Bitcoin, într-un articol publicat recent, și a rămas cu mai multe întrebări decât răspunsuri, întrebări pe care poate ar trebui să ți le pui și tu înainte de a investi în criptomonede.

Cea mai dezvoltată dintre monedele digitale este Bitcoin, produsul unui programator ingenios și secret, care a dezvoltat un algoritm complex de "minerit" și de urmărire a monedei pe computere situate în întreaga lume, folosind software-ul de tip blockchain.

Criptomoneda poate fi folosită pentru speculații valutare, valoarea unui Bitcoin fluctuând cel puțin la fel de tare pe schimburile valutare digitale ca alte mărfuri din comerț; în ultimele 90 de zile, valoarea unui Bitcoin a fluctuat între circa 1.900 și 6.500 de dolari. 

Mai mult de 100.000 de organizații îl acceptă în tranzacții, iar bancomatele instalate de bursele Bitcoin pentru a procesa tranzacțiile pot fi găsite în mai mult de 150 de locuri din SUA. 

Și hackerii au folosit moneda virtuală ca recompensă în ultimele atacuri virtuale la nivel global (la fel ca în cazul comerțului cu pornografia în primele zile ale internetului, monedele digitale par să atragă unii oameni care operează la sau peste marginea legalității) - remarcă James L. Heskett, profesor emerit la Harvard, cea mai prestigioasă universitate amricană, într-un articol publicat recent pe blogul Harvard Businss School. 

Bitcoin este exploatat în "ferme" care verifică tranzacțiile altor utilizatori prin rezolvarea puzzle-urilor matematice complexe, primind Bitcoin ca plată pentru serviciile lor. Astăzi, cel mai mare "miner" de Bitcoin este o fabrică care conține 25.000 de calculatoare și care este întreținută 24/24 cu câte 50 de angajați în Dallad din China. De fapt, mai mult de două treimi din cantitatea de monede sunt exploatate în China prin ”minerit” și o mare parte din acestea sunt tranzacționate pe bursele chinezești.

În articolul său, prof. univ. James L. Heskett încearcă să răspundă la întrebarea “Au Bitcoin și celelalte monede digitale viitor?”.

  • Pornind de la spusele lui Charles Sabatier III, prof. Heskett sugerează că este probabil ca o națiune care se recuperează după o conducere groaznică să decidă să adopte o criptomonedă în loc să se bazeze pe un sistem bancar central. 

 

  • Heskett amintește de Shann Turnbull, fondator al grupului de lucru Green Money din Marea Britanie, care oferă lichidități firmelor mici și mijlocii (IMM) în cazul unei crize financiare. Acesta a afirmat că băncile centrale sunt doar o formă specializată de planificare centrală, iar o schimbare de la “actuala credință nebună, superstițioasă sau religioasă în monedele oficiale” poate să apară mai devreme decât era de așteptat.

 

  • Shann Turnbull afirma că Bitcoin nu are un viitor ca monedă, din cauza costurilor mari de operare a calculatoarelor pentru a documenta în mod colectiv fiecare tranzacție. 

Când mineritul (digital) devine prea scump, sistemul va îngheța”, arată o altă opinie asupra viirorului criptomonedei expusă în articolul lui Heskett, sugerând că asemenea valute "apar în momente de nevoie și dispar atunci când guvernul oferă o alternativă mai bună. “

 

  • Mulți au fost de acord cu Dan Shypua, care spunea că "tehnologia blockchain care stă la baza Bitcoin este partea importantă a poveștii; această tehnologie va transforma multe aspecte ale vieții într-un mod pozitiv”. Tehnologia blockchain permite tranzacții sigure, o eficiență mai mare și poate reduce necesitatea unor intermediari.

 

  • Pe de altă parte, profesorul universitar Heskett amintește că monedele digitale sunt instrumente care nu sunt încă reglementate în mod corespunzător, adică ar putea fi folosite pentru manipularea pieței și utilizate ca metodă de plată pentru infracținile online. Probabil aici vine și cea mai interesantă întrebare. Cu întreaga rețea distribuită la nivel global, criptomonedele vor fi greu de reglementat, însă întrebarea cea mai mare ar trebui să fie ”cum le vom reglementa și cine va plăti pentru reglementarea lor ?”

Citeste în întregime articolul original pe site-ul Harvard Business School

Parallax

Vizualizari
5992
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
Criptar
xrpistul
Nu cred ca Bitcoinul va folosit de banci sau in tranzactii pentru ca este destul de scump sa faci un transfer si foarte incet. Din cate am inteles este posibil ca bitcoinul sa fie folosit pentru a stoca valorii, pare ar fi aurul internetului. In tranzactii este posibil sa fie folosita moneda RIpple XRP care este mult mai rapida iar comisioanele de transfer sunt infime fata de bitcoin si rezolva problema lichiditatii. Prin xrp poti trimite bani international, aur si chiar bitcoin, ethereum prin xrpledger

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri