Adi Iacob
Un profesor de business de la Harvard a abordat fenomentul Bitcoin, într-un articol publicat recent, și a rămas cu mai multe întrebări decât răspunsuri, întrebări pe care poate ar trebui să ți le pui și tu înainte de a investi în criptomonede.
Cea mai dezvoltată dintre monedele digitale este Bitcoin, produsul unui programator ingenios și secret, care a dezvoltat un algoritm complex de "minerit" și de urmărire a monedei pe computere situate în întreaga lume, folosind software-ul de tip blockchain.
Criptomoneda poate fi folosită pentru speculații valutare, valoarea unui Bitcoin fluctuând cel puțin la fel de tare pe schimburile valutare digitale ca alte mărfuri din comerț; în ultimele 90 de zile, valoarea unui Bitcoin a fluctuat între circa 1.900 și 6.500 de dolari.
Mai mult de 100.000 de organizații îl acceptă în tranzacții, iar bancomatele instalate de bursele Bitcoin pentru a procesa tranzacțiile pot fi găsite în mai mult de 150 de locuri din SUA.
Și hackerii au folosit moneda virtuală ca recompensă în ultimele atacuri virtuale la nivel global (la fel ca în cazul comerțului cu pornografia în primele zile ale internetului, monedele digitale par să atragă unii oameni care operează la sau peste marginea legalității) - remarcă James L. Heskett, profesor emerit la Harvard, cea mai prestigioasă universitate amricană, într-un articol publicat recent pe blogul Harvard Businss School.
Bitcoin este exploatat în "ferme" care verifică tranzacțiile altor utilizatori prin rezolvarea puzzle-urilor matematice complexe, primind Bitcoin ca plată pentru serviciile lor. Astăzi, cel mai mare "miner" de Bitcoin este o fabrică care conține 25.000 de calculatoare și care este întreținută 24/24 cu câte 50 de angajați în Dallad din China. De fapt, mai mult de două treimi din cantitatea de monede sunt exploatate în China prin ”minerit” și o mare parte din acestea sunt tranzacționate pe bursele chinezești.
În articolul său, prof. univ. James L. Heskett încearcă să răspundă la întrebarea “Au Bitcoin și celelalte monede digitale viitor?”.
“Când mineritul (digital) devine prea scump, sistemul va îngheța”, arată o altă opinie asupra viirorului criptomonedei expusă în articolul lui Heskett, sugerând că asemenea valute "apar în momente de nevoie și dispar atunci când guvernul oferă o alternativă mai bună. “
Citeste în întregime articolul original pe site-ul Harvard Business School