Claudiu Zamfir
Fondatorul firmei IT TotalSoft, Liviu Drăgan, consideră că principalele probleme ale afacerilor din România sunt lipsa forței de muncă și lipsa de moralitate din aparatul de stat. La rândul său, proprietarul lanțului de restaurante City Grill, Dragoș Petrescu, denunță impactul corupției asupra oamenilor de afaceri și recentele legi propuse de guvern în justiție.
La o conferință a fundației Romanian Business Leaders, Liviu Drăgan (foto) a explicat care sunt principalele probleme ale antreprenorilor în viziunea sa:
Și Dragoș Petrescu, proprietarul celui mai mare lanț românesc de restaurante, vede în corupția din aparatul de stat o problemă majoră de care se lovesc antreprenorii.
”Pentru orice firmă, predictibilitatea, transparența, modul în care trebuie să-ți desfășori activitatea sunt foarte importante și-ți asigură supraviețuirea. Nu este ușor să fii antreprenor, să te lupți cu un hățiș de documente birocratice, autorizații” - a spus Petrescu.
El a criticat recentele proiecte de lege prezentate de Ministerul Justiției, privind acest domeniu.
”De ce nu mergem pe calea normală, de ce nu întărim justiția, în loc să o vulnerabilzăm, de ce nu întărim acele instituții așa încât toată lumea să respecte legea? Impactul corupției asupra oamenilor de afaceri este unul foarte mare și din păcate astăzi vedem că lupta nu se duce spre întărirea justiției, ci dimpotrivă” - crede patronul City Grill.
La rândul său, președintele Romanian Business Leaders, Dragoș Roșca, se teme că noile propuneri legislative din justiție ar putea afecta predictibilitatea aplicării legii de către instanțe.
”Cum va fi să te duci într-o instanță, ca acum 10 ani, cu inima cât un purice gândindu-te că poate oponentul tău are o pilă la judecător (...). Astăzi mergem într-o instanță cu încredere și câștigăm procese când avem dreptate. Putem să mergem în fața unui partener străin și să-i spunem că legea română este OK și se respectă” - a spus Roșca, un jucător în domeniul investițiilor.
In rest pot sa i dau aprobul in cele spuse.
” Se luptă extraordinar de mult ca toată lumea să iasă la pensie la 58, la 56, la 53 de ani " pentru ca dupa varsta asta (ca un muncitor obijnuit, pentru ca nu putem sa fim toti manageri) daca esti concediat nu mai ai multe sanse sa gasesti un job. Firmele sunt incurajate sa angajeze studenti, si nu au nici o motivare ca sa angajeze oameni de 50 de ani. Risti sa ramai 10-14 ani pe un job de paznic sau femeie de serviciu sau fara job.